Srbi rade na crno i u Sibiru!

Uslovi rada nisu nimalo prijatni. Radi se po 16, pa čak i 20 sati dnevno, uz strogu kontrolu, bez mogućnosti odmora osim za vreme obroka

  • 0

Ne samo da Srbi rade na crno u svojoj zemlji, već smo među prvih deset zemalja u Evropi po surovoj eksploataciji radne snage u inostranstvu.

Na ovaj problem ukazao je nedavno i Stejt department u svom izveštaju navodeći da su glavne destinacije radnika iz Srbije evropske zemlje, Azerbejdžan, Emirati, Rusija, pa čak i Urugvaj.

Procene su da samo u Rusiji na crno radi oko 15.000 naših državljana. Zvanična evidencija o njima u Srbiji ne postoji jer tamo borave kao turisti.

Kako izgleda raditi u Rusiji, u ovakvom sumnjivom aranžmanu, osetilo je oko 300 Srba koji su pre manje od mesec dana trbuhom za kruhom uz obećanu platu od oko 1.200 evra, obezbeđen smeštaj i hranu, stigli u Sibir.

Angažovani su preko različitih agencija, ali svi rade za hrvatsku i domaću firmu, "Velestroj" i "Hopeks" koje izvode radove na gradilištu. Iako im je pre polaska rečeno da će dobiti radne dozvole kada stignu na gradilište, to se nije desilo.

- Ja sam ranije odlazio u Rusiju i radio za ove firme i sve je bilo ok, imali smo sve papire i dozvole. E, sada sam video kako je to raditi kao turista. Po isteku mesec dana u kamp na gradilištu je upala imigraciona policija, sa fantomkama, naoružani i veoma agresivni. Sve je izgledalo kao na filmu. Naterali su nas da stanemo u kolonu jedan iza drugog sa rukama na ramenima onog ispred nas. Neki radnici su dobili i batine. Tukli su ih iz čista mira, verovatno da nas zaplaše. Bilo je strašno - priča Dejan S. koji je u Sibiru preživeo pravu golgotu.

Nakon toga su ih prebacili u zatvor gde su u dvorištu na otvorenom, u Sibiru, proveli više od 24 sata.

- Uzeli su nam izjave i rekli da će nam sledeći put ako nas uhvate bez papira zabraniti doživotno ulazak u zemlju. Naviknute na ovakve situacije jer je to politika poslovanja mnogih firmi u Rusiji, poslodavce ceo ovaj slučaj nije mnogo zabrinuo. Rekli su nam da ko hoće da se vrati može, a ko neće da mora da pređe granicu zbog vize koja ističe posle mesec dana. Ja sam odlučio da ostanem jer mi treba novac, bar još dva meseca tako da sam pre dve nedelje samo prešao sa još mnogim kolegama u Kazahstan i onda smo se odmah vratili na gradilište - kaže Dejan S.

Uslovi rada nisu nimalo prijatni. Radi se po 16 pa čak i 20 sati dnevno, uz strogu kontrolu, bez mogućnosti odmora osim za vreme obroka.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA