EKONOMISTI: Dobro je što su doveli Stros Kana

- Stručnjak iz Francuske bi naročito mogao pomoći ako budemo hteli da se vratimo u neki aražman sa MMF-om - poručuju domaći ekonomisti

  • 7

Srpski ekonomisti smatraju da će za Srbiju biti koristan dolazak bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kana u tim srpske vlade u funkciji savetnika, s obzirom na njegovo veliko iskustvo i znanje i dobre kontakte u međunarodnim institucijama.

Ekonomista Ljubodrag Savić je rekao da nema nikakvu dilemu oko toga da li je angažovanje Stros Kana dobro za Srbiju i da je to u ovoj situaciji - "pun pogodak".

- To je čovek koji je bio na čelu MMF-a i ministar finansija u francuskoj vladi i vrlo je kvalifikovan - ima stručnost, dobro iskustvo i dobre pozicije u međunarodnim institucijama - rekao je Savić.

Ekonomista Goran Nikolić, takođe, misli za Stros Kana da je "prosto očigledno da se radi o vrlo ozbiljnom ekonomisti" i da je njegov dolazak za svaku pohvalu.

- Stros Kan će davati savete koji su čisto makroekonomski... On je čak dao i pravac novog razmišljanja o MMF-u, koji je više levo orijentisan - istakao je Nikolić.

On je kazao da je Stros-Kan levičar i da i tu komponentu u ovom momentu treba imati u vidu u vezi sa saniranjem dugova.

- Verovatno nismo imali ozbiljnijeg ekonomistu da savetuje naše vlade, koliko znam, nikad u istoriji - rekao je Nikolić.

I ekonomista Milan Kovačević kaže da Stros-Kan može dosta pomoći srpskoj vladi.

- Mnogi ljudi koji imaju znanje i iskustva iz inostranstva mogli bi nama pomoći. Stros-Kan bi nam naročito mogao pomoći ako budemo hteli da se vratimo u neki aražman sa MMF-om - rekao je Kovačević.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je jako razumno angažovati strance za ekonomske savetnike u vladi, "s obzirom da mi nismo neka razvijena zemlja u pogledu ekonomske struke i nauke".

Madžar je dodao da ne očekuje neke spektakularne rezultate od toga, jer u Srbiji ograničenje, ipak, nije bilo u nedostatku znanja već u političkim uslovima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • znalci

    17. septembar 2013 | 16:43

    Zato si ti tu da nam pojasnis ko je kakav strucnjak :) :) a sad idi nastavi da prodaješ kokice

  • Markonator

    17. septembar 2013 | 16:28

    Samo nam je ovaj matori gad falio

  • стрептомицин

    17. septembar 2013 | 17:30

    Благо нама са оваквим "економистима" који поноћ виде у аранжманима са зеленашким ММФ/ом! Ова гангстерска организација пљачка државе и народе а не помаже! А како је добар "стручњак" био у својој земљи видимо по томе што је Француска у рецесији и дужничкој кризи са дугом од 2000 милијарди €. Толико!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA