HRVATSKA: Sa zgrade opštine Krnjak uklonjene ćirilične table

Ćirilične ploče koje su skinute u opštini Krnjak su postavljene pre pet godina i do skorašnjih nereda u Vukovaru nikom nisu smetale

  • 5

Sa zgrade opštine Krnjak u Hrvatskoj, nepoznate osobe su skinule protekle noći službenu dvojezičnu latinično-ćiriličnu ploču i policija traga za počiniocima.

Kako je potvrdila portparol Senka Staroveški, policija je dojavu primila sinoć posle 22 časa i nakon okončanja uviđaja izvestiće o utvrđenim činjenicama.

Povodom tog incidenta, zamenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojevć sazvao je konferenciju za medije, kojoj će prisustvovati i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović.

Ljubojević je zatražio od nadležnih organa Republike Hrvatske da se "nađu i procesuraju počinioci krivičnog dela".

- Ovakve počinioce treba kazniti, jer nije dobro da se tenzije koje su određene grupe ljudi pokrenule u Istočnoj Hrvatskoj prenesu i kod nas gde tenzija nije bilo. Prvo nedavno u Vojniću gde je zbog ćirilice prekinuta fudbalska utakmica, a sada i u Krnjaku- naveo je Ljubojević.

Ćirilične ploče su na državnim ustanovama u Krnjaku postavljene nakon što je pre pet godina opštinski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima srpske nacionalne manjine, i godinama nisu nikome smetale.

U organizaciji Štaba vukovarskih branitelja već više od dve nedelje traju protesti protiv uvođenja dvojezičnosti.

Branitelji poručuju da neće odustati, zahtevaju da se Vukovar proglasi mestom "posebne uspomene prema žrtvama domovinskog rata" i tvrde da u gradu ne živi više od jedne trećine Srba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA