POSKUPLJUJE GREJANJE: U Beogradu za 5,3 odsto, u Kragujevcu do 18 odsto!

U "Beogradskim elektranama" kažu da su predlog da se poveća cena grejanja uputili Gradu Beogradu, koji je, u međuvremenu, dao odobrenje, ali će Skupština grada doneti konačnu odluku

  • 6

Grejanje u Beogradu najverovatnije će poskupeti za 5,3 odsto, saznaje Telegraf. U "Beogradskim elektranama" rekli su za naš portal da su ovakav predlog već uputili Gradu Beogradu.

 

- S obzirom na povećanje cene gasa i struje, uputili smo zahtev za povećanje cene grejanja. U toku je postupak za dobijanje saglasnosti. Za dalje informacije nadležna je uprava Grada Beograda - navode u "Beogradskim elektranama".

 

Direktor gradske uprave za energetiku Marko Stojanović kaže da je za onaj deo koji se tiče procedure, uprava dala odobrenje, a da je Skupština grada ta koja će doneti konačnu odluku o tome da li će poskupljenja biti.

 

I u Kragujevcu razmišljaju o većoj ceni grejanja, pa kako Telegraf.rs saznaje, kragujevački distributer centralnog grejanja "Energetika" zatražiće poskupljenje grejanja od 10 do 18 odsto. Gradska vlada, gradsko veće, koje odlučje o zahtevu, još o tome nije zvanično raspravljalo.

 

 

Kragujevčani daljinsko grejanje plaćaju po cenovniku koji se primenjuje od novembra prošle godine. Kvadratni metar stambenog prostora košta 79,73 dinara. Grejanje stana od 50 kvadratnih metara mesečno staje 3.987 dinara.

 

"Energetika" je prošle godine tražila povećanje cene od 44 odsto, ali su članovi Gradskog veća to odbili uz napomenu da bi to ugrozilo ionako nizak standard, a povećanje cene grejanja za škole i druge ustanove opteretilo bi i budžet grada.

 

"Energetika" je gradskoj vladi predočila da su značajno poskupeli ugalj, mazut, gas, voda i struja. Ovo preduzeće je tokom prošle godine dva puta tražilo poskupljenje, napominjujući da zbog ovakvih cena ima velike gubitke, samo u 2011. godini čak 862 miliona dinara.

 

U Nišu je grejanje poskupelo 1. aprila, a zatim i 1. jula. Po kvadartnom mestru građani plaćaju 94,39 dinara za grejanje. Od 1. avgusta uveden je tarifni obračun, tako da se računi sastoje iz fiksne naknade od 29,23 dinara po kvadratnom metru i 6,13 dinara po kilovat-času utrošene energije.

 

Iz Toplane u Nišu poručuju da neće poskupljivati grejanje i da će računi biti isti za one koji racionalno troše, dok će za veće potrošače računi biti skuplji.

 

 

Građani Požarevca priključeni na daljinsko grejanje, te početak predstojeće grejne sezone dočekuju spokojno, bez brige oko nabavke energenata, jer se ne koriste ni mazut, ni gas, već topla voda iz termoelektrana u Kostolcu. Posebno povoljna okolnost je ta što se stanovi i kuće greju 24 sata dnevno, jer termoelektrane rade non-stop, u sve tri smene, pa i tokom zime građani mogu da drže otvorene prozore i terase.

 

Topla voda iz elektrana, koja se koristi za rad turbina, nekada je vraćana nazad u Dunav, ali je 1989. godine odlučeno da se iskoristi preusmeravanjem u gradski toplovod, na koji je danas priključeno oko 8.000 korisnika.

 

- Osim što grejanje radi non-stop, njegove cene u Požarevcu najniže su u Srbiji, jer vlasnici dvosobnog stana, od oko 50 kvadrata, mesečno plaćaju oko 1.800 dinara. Preračunato na godišnjem nivou, za grejanje dvosobnog stana plaća se oko 22.000 dinara, dok najmanje trostruko više košta grejna sezona za one koji koriste ugalj ili drva – kažu za Telegraf.rs u JP "Toplifikacija".

 

Za oko 13.000 stanova i kuća koji nisu priključeni na toplovod, jedino rešenje jeste grejanje na drva i ugalj, što će ih za šest meseci grejne sezone koštati od 600 do 800 evra, ili na struju, što je trostruko skuplje.

 

Struja je preskupa za grejanje, pa TA peći nismo ni naručivali, jer ih kupci ne traže već tri godine. Naručujemo samo grejalice i kalorifere, koje najbrže prodamo, ali i šporete na čvrsto gorivo – kažu trgovci u nekoliko prodavnica u centru grada.

 

Najbolje rešenje za grejanje jeste priključenje na toplovod, ali njihovi vlasnici za to moraju da odvoje 1.600 evra za stan od 50 kvadrata ili 3.000 evra za kuću dvostruko veće površine, koliko ukupno koštaju priključak, radijatori i plaćanje majstora.

 

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skawe

    23. septembar 2013 | 13:20

    Sram da vas bude!

  • Tija

    23. septembar 2013 | 15:00

    Pa kakvo opet poskupljenje?em je skupo,em poskupljuje a ja se vec smrzavam u stanu.do pocetka grejanja skoro mesec dana.a i kad pocne zali Boze!

  • Vlada

    23. septembar 2013 | 13:59

    Pa da u kragujevcu je veci standard. E drzavo drzavo sta mislite odakle ljudima pare da placate. Dp sada ste cene povecali jedno 10x a plate i penzije ni sami ne znate kada stevpovecali poslednji put. Bruka i sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA