BELA UDOVICA: Ova žena je organizator pokolja u Keniji (FOTO) (VIDEO)

Poreklom Irkinja, Samanta Lutvejt je glavna finansijerka Al Kaide na istoku Afrike. Finansira regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove u Somaliji, a ima i ženski džihadistički tim

  • 3

Samanta Lutvejt (29), poznata kao "bela udovica", vođa je grupe napadača koja je u kenijskom trgovačkom centru ubila 68 ljudi. Samanta je udovica Džermejna Lindseja, jednog od bombaša-samoubica koji su se 7. jula 2005. razneli tokom terorističkih napada u Londonu, tvrdi britanski list "Dejli mejl".

 

Britanski list piše da je njeno ime objavila na Tviteru militantna grupa Al Šabab, zajedno sa imenima još osmoro zapadnjaka za koje se tvrdi da učestvuju u napadu u Najrobiju.

 

- Šerafijah Lutvejt je hrabra dama! Mi smo srećni što je imamo u svojim redovima - napisala je grupa na Tviteru, navodeći muslimansko ime koje sada koristi Britanka.

 

 

Među napadačima su, prema tvrdnjama te grupe povezane sa  Al Kaidom, i Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Širdun (24) iz Londona. Pripadnici kenijske vojske su, takođe, primetili Lutvejt.

 

- Sve kontroliše ta bela žena, ona im naređuje šta da rade. Približavamo im se - rekao je jedan vojnik.

 

Irski list "Indipendent" piše da je Lutvejt zapravo poreklom Irkinja, i da je 2005. godine, još kao tinejdžerka, nekoliko nedelja nakon napada u Londonu nestala zajedno s dvoje dece, koje je imala s jednim od londonskih bombaša.

 

 

Njeno ime se ponovo pojavilo 2011. godine, kada je jedva uspela da izbegne hapšenje, nakon što je policija u njenom stanu u Mombasi pronašla hemikalije slične onima koje je njen suprug koristio za izradu bombe, koju je detonirao na londonskoj stanici. U jednoj elitnoj vili blizu turističkog hotela policija je pronašla municiju, detonatore, automatsku pušku i gomilu novca. Lutvejt, koja je tada putovala s lažnim južnoafričkim pasošem na ime Natale Faj Veb, opet je nestala. Kenijska policija ju je optužila da je htela da "naštetiti nevinim civilima" pomoću eksplozivne naprave.

 

Optuživali su je i da je glavna finansijerka Al Kaide na istoku Afrike, da finansira regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji, kao i da tamo obučava i ženski džihadistički tim.

 

 

"Dejli mejl" piše i da su tokom talačke krize militanti ubijali muškarce, žene i decu koji nisu znali da izrecituju stihove Kurana ili da kažu kako se zvala majka proroka Muhameda. Svojim su žrtvama navodno odsecali šake i spaljivali im lica kako bi ih bilo teže identifikovati.

 

Grupa je, navodno, dobro organizovana, ima velike količine municije i naočare za noćni vid. Uništili su sigurnosne kamere u zgradi, da policija i vojska ne bi pratile njihove poteze.

 

Pogledajte video-snimak napada:

 

 

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veselka Radovanovic

    23. septembar 2013 | 20:11

    cini mi se da dolazi kraj sveta

  • marko

    23. septembar 2013 | 20:09

    Eto vam vasi islamisti pa ih i dalje potpomazite da se sire i dodeljujte im tudje zemlje.

  • JJDragon

    23. septembar 2013 | 19:06

    A gde su njena deca? Kad ona ubija i masakrira tudju decu, šta bi trebalo raditi sa njenom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA