ŠVERCOM DO POTENCIJE: Najviše se krijumčare vijagra i kamagra!

Pored preparata za potenciju, u BIH i Srbiji krijumčare se i bensedin i diazepam. Lekovi se prodaju na pijacama, a moguće ih je nabaviti preko oglasa ili preko interneta

  • 0

Zbog nedostatka potrebnih lekova, građani iz Bosne i Hercegovine i Srbije prinuđeni su da nabavljaju proizvode na crnom tržištu. U obe zemlje najviše se švercuju lekovi za potenciju poput vijagre i kamagre. Krijumčareni lekovi se mogu pronaći na pijacama i u velikom broju oglasa na internetu, navode u istraživanju novinari centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS).

Granične službe i nadležne inspekcije BIH i Srbije šverc i nelegalnu trgovinu lekovima otkrivaju sporadično i nemaju sve potrebne mehanizme kako bi taj problem trajno rešile. U većini slučajeva radilo se o preparatima za potenciju, kao što su tablete vijagra ili gel kamagra.

- Lekovi su idealna roba za krijumčarenje, jer ih je lako sakriti, a vrednost im može biti velika - pojašnjava Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U Srbiji je u martu 2012. kod Malog Zvornika zaplenjeno više od 200.000 komada različitih lekova, čija je vrednost oko 20.000 evra. Među njima su bili lekovi s psihoaktivnim supstancama, kao što su: bensedin, diazepam, lexilium i drugi.

U BiH je pre pet meseci na Graničnom prelazu Pavlovića most kod Bijeljine zaplenjeno 840 kutija kamagre, leka za potenciju. Lekovi su bili skriveni u dečjem rancu i namenjeni za dalju preprodaju.

Kazna za prodaju neregistrovanog leka u BiH je do 7.500 evra za pravno lice i do 1.500 evra za odgovorno, dok je u Srbiji kazna do 26.000 evra za pravno, odnosno do 1.700 evra za odgovorno lice.

(Telegraf.rs / Izvor: Cin.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA