OSVAJAJU EVROPU: Kina kupila deo Ukrajine!

Kina je zbog potrebe za obradivom zemljom, "iznajmila" 100.000 hektara zemlje. U narednih 50 godina površina obradivog zemljišta će se uvećavati, da bi dostigla neverovatnih tri miliona hektara, što predstavlja pet odsto ukupne površine Ukrajine

  • 5

Kina je zbog sve veće potražnje za hranom i sve manje raspoloživog obradivog zemljišta odlučila da sklopi ugovor sa Ukrajnom, kako bi u toj zemlji praktično "iznajmila" površinu od oko tri miliona hektara koju bi upotrebila za nove njive i farme.

Prema ugovoru, Kina će za početak dobiti 100.000 hektara - površinu sličnu onoj koju zauzima Hongkong. U narednih 50 godina, koliko je ugovorom predviđeno, površina zemlje će se uvećavati, da bi dostigla neverovatnih tri miliona hektara, što predstavlja pet odsto ukupne površine Ukrajine i devet odsto obradive zemlje koju ta zemlja poseduje. Ilustracije radi, kineska "farma" u Ukrajini će 2063. godine zauzimati površinu Belgije.

Iako su neki strani mediji preneli da je Kina kupila zemlju, ukrajinski zvaničnici to negiraju jer, kako kažu, nije legalno prodati teritoriju svoje zemlje strancima. Kineski prinosi su u stalnom porastu, ali ova zemlja se svake godine suočava i sa rastom potražnje hrane, pa je samo prošle godine uvezla više od 15 miliona tona žitarica i brašna.

Prema planu, zemlja u Ukrajni će biti upotrebljena delom za useve, a delom za uzgoj svinja. Sve što se proizvede biće prodato kineskim državnim kompanijama po povoljnim cenama. Nije poznat tačan iznos ovog dogovora, ali cifra je opisana kao "nezapamćena strana investicija", a spekuliše se da je iznos viši od 2,6 milijardi dolara.

Kineska investicija je ubedljivo najveća ovog tipa, a dosadašnji rekord držao je Egipat koji ima 800.000 hektara zemlje na teritoriji Ugande od 2008. godine.

(Telegraf / Ibtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • white

    24. septembar 2013 | 16:08

    Pa je l kupila il' zakupila?

  • Sinisa Grgic

    24. septembar 2013 | 16:36

    Za dvadesetak godina imat će pola površine planete u svom vlasništvu ili pod zakupom,mi ih još ne shvatamo ozbiljno,a već su dvije godine najveći izvoznik i imaju najveći suficit u robnoj razmjeni i u budžetu,i pored već stare politike,iz 70-ih god,..jedna obitelj-jedno dijete,broj stanovnika raste,pa je logično da moraju tražiti novi životni prostor,....kad se u Kini desi neka prirodna katastrofa,da se našalim,kao poplava,zemljotres,uragan,to se dočeka sa radošću,pod parolom: Blago nama,sad nas manje ima....

  • alerohal

    24. septembar 2013 | 16:41

    ZAKUPILA NIJE ISTO KUPILA..novinari bre..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA