Vučić: Srbija i Italija grade dobre odnose!

- Veoma sam zahvalan italijanskoj vladi i narodu na poštovanju koje pokazuju prema Srbiji i srpskom narodu, a mi ćemo svoju zahvalnost uvek umeti da pokažemo - rekao je premijer Srbije na komemoraciji povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata na italijanskom vojnom groblju u Beogradu

  • 9

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija i Italija graditi najbliže odnose na osnovu istorijskog prijateljstva i zajedničke budućnosti.

- Veoma sam zahvalan italijanskoj vladi i narodu na poštovanju koje pokazuju prema Srbiji i srpskom narodu, a mi ćemo svoju zahvalnost uvek umeti da pokažemo - rekao je Vučić na komemoraciji povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata na italijanskom vojnom groblju u Beogradu.

Vučić i italijanski amabasador u Srbiji Đuzepe Manco otkrili su tom prilikom spomen-ploču palim italijanskim borcima u Prvom svetskom ratu.

Manco je podsetio da je italijanska mornarica krajem 1915. i početkom 1916. godine prebacila u Italiju i time spasila 260.895 srpskih vojnika koji su kasnije učestvovali u konačnoj pobedi saveznika.

Prema rečima italijanskog ambasadora, od 1.603 italijanska vojnika sahranjena na Novom groblju mnogi su poginuli rame uz rame sa srpskim vojnicima koje su prethodno spasavali.

- Ova spomen ploča služi da se ne prepustimo zaboravu i da se ne ponove greške iz prošlosti - rekao je Manco.

Dodao je da postoje dva načina da se odaju počast poginulima u ratu - tišina i sećanje.

Premijer Vučić je kazao da se "o ovom velikom događaju s kraja 1915. i početka 1916. godine u Srbiji malo zna i da se o njemu ne uči u školama delimično zbog zahladjenja odnosa izmedju Jugoslavije i Italije nakon 1918. godine zbog Dalmacije i Istre, a delom i zbog toga što ne negujemo našu tradiciju".

- Između Srba i Italijana postoji ne višedecenijsko, već viševekovno prijateljstvo, i to nikakvo prikrivanje činjenica nije moglo da sakrije ili ublaži - naveo je srpski premijer.

Vučić je zahvalio italijanskom ambasadoru zbog toga što je sa nekoliko Srba iz Rima doprineo da se nauči nešto o zajedničkoj istoriji i produbi prijateljstvo dva naroda.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    4. novembar 2014 | 14:26

    Jos jedna divna saradnja koja obecava mnogo. Zasluzili smo da napredujemo u svakom mogucem smislu i lepo je cuti da imamo toliku podrsku od Italije.

  • Stefan

    4. novembar 2014 | 14:37

    Imamo sjajnu buducnost, a svaka saradnja je dobrodosla. Vrata nam se sve vise otvaraju jer imamo coveka koji se trudi da sa svima odrzava dobre i kvalitetne medjuljudske odnose.

  • Ćirko

    4. novembar 2014 | 14:01

    Srbija mora sačuvati dobrosudske odnose sa Italijom i svim zemljama u regionu.Ovaj dogadja povezuje Italiju i Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA