HRVATI ETNIČKI ČISTE SRBE: Izbrisano preko 50.000 ljudi, a Zagreb najavljuje nova brisanja!

Koalicija udruženja izbeglica osudila je nezakonito postupanje policijskih uprava u Hrvatskoj koji su izbrisali deo prognanih Srba iz evidencije prebivališta

  • 45

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske obajavilo je detaljano upustvo za građane koji bi, zbog propuštanja obaveze da prijave duži boravak van Hrvatske ili na vreme ne podignu važeću ličnu kartu do 29. decembra, mogli biti izbrisani iz evidencije prebivališta, što je direktan udarac za Srbe povratnike u svoje domove.

Podsećamo da je od 1991. do kraja 2013. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske na nezakonit način izbrisalo iz evidencije prebivališta preko 50.000 Srba.

Takođe, Koalicija udruženja izbeglica osudila je nezakonito postupanje policijskih uprava u Hrvatskoj koji su izbrisali deo prognanih Srba iz evidencije prebivališta.

Naime, prema članu 18. hrvatskog Zakona o prebivalištu, građani koji se od 29.12.2012. godine već više od godinu dana nalaze u inostranstvu, bilo zbog obrazovanja, iz zdravstvenih razloga,  obavljanja poslova na određeno vreme, pa i one osobe koje su obuhvaćene programom obnove i povratka na sopstveno ognjište, ali ne borave u Hrvatskoj jer im nekretnina nije još uvek obnovljena, vraćena, ili na neki drugi način ne borave u Republici Hrvatskoj, već u inostranstvu - u obavezi su da do 29. decembra 2014. godine o tome obaveste policijsku upravu u Hrvatskoj ili da se jave ambasadi Hrvatske u zemlji u kojoj borave. 

U obaveštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske navode da iz evidencije o prebivalištu možete biti obrisani iako vam je istekla lična karta, a bez važeće lične isprave u Hrvatskoj je oko 270.000 građana.

Pitanje je kako će ovo uticati na Srbe u Hrvatskoj, da li to znači da Zakon o prebivalištu koji omogućava svakom hrvatskom državljaninu pravo na dvojno državljanstvo zapravo ne funkcioniše? I ukoliko je tako nešto tačno kako onda Srbi koji imaju dvojno državljanstvo i žive na prostoru Srbije zapravo mogu da se osećaju i kao državljani Hrvatske...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Josip

    5. decembar 2014 | 21:18

    Ja sam Hrvat čiji je otac bio u tom istom ratu i molio bih naše komšije,braću,ljude da se ne pale opet na ovakve gluposti i propagandu.Pogledajte malo naše portale i oni u njihovim člancima tjeraju na mržnju.Opet nam nešto spremaju jer očito im se nikako nije svidjela sloga tijekom poplava,ovo zadnje sa košarkašima cedevite i CZ itd...Znam da možemo ovaj puta biti pametniji,osim toga vi ste Srbi to pokazali,tj da vam je dosta mržnje i prošlosti,kada je na skup Šešelju došlo 5000 ljudi iako je ono smeće od našeg predsjednika reklo da je svaki drugi Srbin četnik...Dao Bog da brat na brata nikada ruku više ne digne.pozdrav

  • Bonaparta3

    5. decembar 2014 | 21:38

    Odmah doneti rezoluciju u Skupštini Srbije o pokušaju zatiranja postojanja Srba u Hr.tj etničko čišćenje koje je stvarno za razliku od retorike Šešelja koja je uzbudila njihovu vlast. Takođe treba tražiti da se rezolucija usvoji EU parlamentu kao obavezujuća da moraju da vrate sva prava svim prognanim i izbrisanim iz evidencije Srbima.

  • Dušan Petrov

    5. decembar 2014 | 21:32

    Ja živim na dve adrese i imam dve lične karte i dva pasoša. Jedan je u Svedskoj a drugi u Srbiji. Sreća da švedjani nisu kao hrvati i da nas nečiste etnički. Zato moja supruga hrvatica ima samo Hrvatski i Bosanski pasoš kao i lične karte sve tri zemlje, ali ona je hrvatica ne srpkinja i to je moguće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA