Joksimović: Nema novih uslova EU!

- Nema novih uslova EU, već samo standarda koje bi trebalo da dostignemo - rekla je ministarka bez potfelja zadužena za evropske integracije posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u sedištu Evropskog saveta

  • 6

Ministarka bez potfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas, nakon sastanka sa funkcionerima Evropske unije u Briselu, da EU ne postavlja nove uslove za napredak u procesu pridruživanja, ali da bi trebalo razjasniti detalje u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

 

- Nema novih uslova, već samo standarda koje bi trebalo da dostignemo - rekla je novinarima Joksimović posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u sedištu Evropskog saveta.

 

 

Ona je kazala da je Srbija pomalo razočarana što ove godine nije dobila vremenski okvir za otvaranje prvih pregovaračkih poglavllja, ali da će to samo dati dodatni podsticaj za rad na evropskiim integracijama.

 

- EU ostaje naša srednjoročna i dugoročna strategija - poručila je ona.

 

Joksimović je rekla da postoje nedoumice u vezi sa poglavljem 35, odnosno za sprovođenje Briselskog sporazuma, a za koje neke zemlje insistiraju da se prvo otvori.

 

 

- Puna primena Briselskog sporazuma ne može biti uslov za otvaranje poglavlja 35, jer nam niko nije jasno objasnio model kako će se to poglavlje otvoriti, a naš stav je da treba da sednemo svi zajedno da to razjasnimo - izjavila je ona.

 

Joksimović je istakla da je srpska strana svesna svojih obaveza u vezi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, ali da isto očekuje i od druge strane i da se nada da će nastavak dijaloga na visokom političkom nivou, koji se očekuje početkom januara, biti prilika da se neke nedoumice otklone.

 

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs, koji je učestvovao na današnjem sastanku, potvrdio je na zajedničkoj konferenciji za medije da EU ne postavlja prepreke na evropskom putu Srbije i da je ministarki tokom razgovora jasno stavio do znanja da u Briselu žele uspeh Srbije.

 

 

“

- Nema novih uslova, ali očekujemo aktivniji pristup sprovođenju Briselskog sporazuma kako bismo u dogledno vreme mogli da otvorimo poglavlje 35 - izjavio je on.

 

Od Srbije se, kazao je, takođe očekuje da progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa evropskom, ali da se to ne tiče samo odnosa prema Rusiji i Ukrajini, već je reč o širem spoljnopolitičkom spektru.

 

- “Da se razumemo, niko od nas nije tražio da uvodimo sankcije Rusiji - objasnila je Joksimović novinarima u naknadnom razgovoru i podsetila da Srbija, kao zemlja kandidat još nije otvorila ni jedno poglavlje i stoga ne učestvuje u procesu odlučivanja o evropskim spoljnopolitičkim temama.

 

 

Sa druge strane, istakla je ona, u EU su zahvalni Srbiji na učesću u mirovnim operacijama u svetu i da prepoznaju jasnu evropsku orijentaciju kako na spoljnopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu.

 

To je novinarima potvrdio i Kristijan Danijelson, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, koji je izrazio očekivanja da će proces skrininga biti završen do marta sledeće godine i da će prva poglavlja uskoro biti otvorena.

 

Joksimović je izrazila zadovoljstvo tokom današnjeg sastanka kako u formalnom, tako i u neformalnom delu, jer je to bila prilika da se utvrdi dokle je Srbija stigla u procesu priključivanja EU.

 

 

- Uprkos poplavama i nekim drugim okolnostima, 2014. je bila dobra godina za evropske integracije Srbije, a od sledeće godine očekujemo da bude još bolja - zaključila je ona.

 

Na sastanku, na kome se razmatra napredak Srbije u pristupnim pregovorima, primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i odnosi Srbije i Evropske unije, učestvovali su evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han, predstavnici italijanskog predsedavanja i Evropske službe za spoljne poslove.

 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu 1. septembra 2013, a Srbija je u januaru ove godine otpočela pregovore o pristupanju EU.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA