Samit u Beogradu vodi Srbiju u EU!

Iz Kine ocenjuju da je Samit u Beogradu dobar korak za razvoj bilateralnih odnosa, da produbljuje sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i EU, jača nacionalnu ekonomiju i samim tim podstiče proces evrointegracija

  • 7

Samit je dao novi podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa, a predstavlja i pogodnu platformu za jačanje nacionalnih ekonomija, čime olakšava ulazak zemalja u EU.

To ocenjuje kineska novinska agencija Sinhua u tekstu o Samitu Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope koji se održava u Beogradu.

- Mehanizam 16+1 je odgovarajuća platforma koja pomaže jačanje ekonomija država, a time i olakšava njihovih ulazak u 28-člani blok, podstičući proces evrointegracija - ocenjuje agencija.

Ne samo da nova platforma proširuje saradnju na obostranu korist, već, kako ističe Sinhua, uspostavlja novi motor za produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU, koje donosi uzajamne benefite i rezultate kojima su svi na dobiti.

Neki bi u Evropskoj uniji, kako dalje navodi kineska agencija, mogli da budu zabrinuti zbog dijaloga 16+1, smatrajući ga štetnim za sveukupne odnose Kine i EU.

- Ove spekulacije, međutim, prazne priče - ističe Sinhua.

U tom kontekstu agencija podseća da je 11 od 16 država regiona centralne i istočne Evrope pristupilo EU i da je pet država kao svoj cilj postavilo članstvo u Uniji.

- Saradnja zemalja Kine i regiona može pre da bude podsticaj za odnose Kine i EU nego prepreka - ističe kineska agencija.

Agencija dalje ocenjuje da je samit u Beogradu, kome je prisustovao kineski premijer Li Kećijang "istakao mapu puta za buduću saradnju" i da je "nova platforma za saradnju znatno osnažila političku volju Kine i 16 država za saradnju".

Sinhua podseća da je Li "obećao da će Kina osnovati novi investicioni fond u iznosu od tri milijarde dolara za zemlje srednje i istočne Evrope", kao i da će se proširiti saradnja na brojne oblasti - od infrastrukture do energije.

- Imajući u vidu njen geografski značaj, centralna i istočna Evropa označava suštinsku vezu za kinesku inicijativu Puta svile i takva povezanost bi zauzvrat unapredila infrastrukturu ovih zemalja i osnažila njihov ekonomski razvoj - navodi kineska agencija.

Sinhua ocenjuje da mehanizam 16+1 može da ima ulogu motora za zemlje ovog regiona za oživljavanje njihove posustale ekonomije i oporavka.

- Rastuće ekonomske veze između Kine i ovih država dovele su do trgovinske razmene vredne 50 milijardi dolara, od januara do oktobra ove godine, čime se iz gbeleži rast od 10,1 odsto godišnje - navela je agencija.

Kineske kompanije su, kako se podseća, investirale više od pet milijardi dolara u region, pokrivajući oblasti hemijske industrije, telekomunikacija, mašinstva.

Sinhua je ukazala na uspešnost prethodno održanog samita u Bukureštu, na kome je pokrenuto 38 projekata saradnje, od čega je 80 odsto sprovedeno, ističući da projekti na izgradnji infrastrukture mostova, elektrana i brzih pruga "teku glatko".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .......

    17. decembar 2014 | 15:59

    Ne znam cemu sve to,zbog cega toliki trud,Srbija nece u EU.Zasto se trudis,zasto???

  • 1389

    17. decembar 2014 | 19:51

    ma koji samit da vodi Srbiju u EU, narod se pita, EU se polako raspada ako bog da sreće.

  • Stefanija

    17. decembar 2014 | 18:56

    Kina jeste Srbiji iskreni prijatelj, zahvaljujući tome Srbija je ovih dana ekonomski centar Evrope

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA