Zašto svi Srbi žele da žive kao ovaj kralj: Bio je kockar, boem, jurio prostitutke i imao seks sa rođakom

Jedan od najkontroverznijih srpskih vladara kome bi svi pozavideli na burnom ljubavnom životu je kralj Milan Obrenović. Nije čudo što su za njega pričali da je izuzetno voleo žene, a da se pred strastima nije mogao uzdržavati govori i činjenica o incestuoznoj vezi sa bliskom rođakom...

  • 18

Na današnji dan je umro je bivši srpski kralj Milan Obrenović, tokom čije je vladavine Srbija stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i postala je kraljevina. Politički, porodični, ali i ljubavni život ovog srpskog kralja je bio izuzetno buran, da nije bilo ni neobično da o njemu kruže razne neistinite priče, s obzirom da je biografija bila podložna stvaranju "kontroverzi".

Međutim, što bi srpski narod rekao "u svakoj laži ima i pola istine". Ono što je najviše privlačilo pažnju velikog broja istraživača je ljubavni život Milana Obrenovića. Nije teško jednom vladaru, posebno ne lepom, kako kažu istoričari "slatkorečivom" i razvijenom da ima uspeha kod žena, a sve svoje prednosti Milan je višestruko potencirao. Toliko je srpski kralj imao žena, da se među starijom populacijom i danas može čuti kako kažu "E da mi je da živim ko kralj Milan". A u ono vreme se pričalo da je retko ko uspešan i zaljubljen u žene kao kralj Milan.

Foto: Vikipedija Foto: Vikipedija

To je svakako bila istina, jer je Milanova seks skandale bilo teško prikriti, čak je kraljica Natalija demonstrativno napuštala Beograd, a bila je i proterivana sa muževljeve strane. Ali, ipak, postoje i neke "neistine" o Milanovom ljubavnom životu, kao i one priče koje nisu u potpunosti proverene.

Postoji i priča da je lukavi Blaznavac prikriveni pretendent na srpski presto, posredstvom lekara Mašina pustio lažni glas da je knez hermafrodit. Naravno da to nije bila istina, ali se može reći da kako je kralj počeo svoj ljubavni život, tako je i on ima i dalji tok.

Naime, u to vreme je bilo popularno da namesnici upoznaju sinove uglednih ljudi i kraljeva sa iskusnim gospođama koje će ih naučiti ljubavnim veštinama, a te gospođe bi dobijale novčanu nadoknadu. Tako je i kralj Milan svoja prva iskustva stekao sa do sada javnosti nepoznatom gospođom, a i kasniji susreti sa ženama su kod našeg kralja bili "kratki i slatki". Brojne avanture su, naime, bile posledica toga što Milan nije mogao dugo da zadrži svoje interesovanje na jednoj ženi, po prirodi strastven - brzo bi "izgoreo".

Grob Kralja Milana Obrenovića u Krušedolu. Foto: Wikipedia Commons/Фото Grob Kralja Milana Obrenovića u Krušedolu. Foto: Wikipedia Commons/Фото

Prva izabranica Milanova srca bila je Leposava Novaković, udovica Dimitrija Novakovića, a kćerka Nikole Stefanovića. Mladi knez upoznao je Leposavu na jednom dvorskom balu. Ljubavna veza između kneza i Leposave trajala je nešto više od pola godine, a savremenici su zapisali da su se iskreno voleli. Viđali su se i susretali u Beogradu i Pešti.

Ne bi bilo čudno da je mladi knez Milan tada zaprosio Leposavu, jer se Milan Obrenović zaljubljivao brzinom kojom se i odljubivao. A kada je bio zaljubljen - bio je spreman na sve. Ipak, veza između Leposave i Milana je bila izuzetno jaka jer je on cenio to što je ona njega volela zbog onoga što jeste, a ne zbog toga što je kralj. Ona je vrlo bila svesna da nikada neće postati njegova supruga, pa se čim je saznala za ženidbu sa Natalijom obećala da će se povući.

Između Natalije i Milana Obrenovića je svakako bilo početnih strasti, ali su kasnije dominirala samo neslaganja i to zbog ljubavnih avantura.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Ipak da je ljubav bila jaka potvrđuje i to što se sa njom oženio bez miraza. Razlikovali su se i po ljudskim osobinama, ali i po političkim stremljenjima. Dok je Milan oslonac tražio u Habzburgovcima, Natalija je bila izraziti rusofil. Rastajali su se u više navrata, da bi se zvanično razveli tek 1888. godine, trinaest godina nakon venčanja. Pokazalo se, međutim, da ni to nisu uspeli da učine na valjan način, pa je razvod braka pravno poništen. Zbog brojnih sukoba sa suprugom, ali i zbog afera koje su iz takvog odnosa proisticale, Milan je odlučio da napusti kraljevski tron.

Na Milanove ljubavi se pomno motrilo, jer ipak nije bilo u redu da mladi knez, a kasnije kralj bude sa nekom ljubavnicom koja bi na njega mogla da vrši loš uticaj. Austrougarski konzul Benjamin Kalaj je, na primer,  pažljivo pratio kneza Milana i sve što je s njim bilo u posrednoj ili neposrednoj vezi. Otuda privlači pažnju njegovo saznanje da je knez Milan bio u velikom prijateljstvu s Aleksandrom Konstatinovićem i Simkom Germani, vanbračnom kćeri Anke Konstatinović, njegove tetke.  O ovoj kneževoj incesuoznoj avanturi ili se nije znalo, ili se dobro prikrivala. Simka i Milan bili su u četvrtom stepenu srodstva, dakle veoma bliski rođaci.

Kralj Milan je pored žena imao i drugih strasti, a jedna gotovo isto jaka bila je kocka. Koliko je kafana i žena promenio Milan - nepoznato je, baš kao što se poudano ne zna koliko je novca potrošio na kocki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    10. februar 2015 | 18:17

    Doveden iz Pariza, sa 14 godina iz cuvenog liceja,na silu.Nikada nije ni pozeleo, da bude vladar,Vecno se bojao atentata,koji su se i desavali.Bio ljubavnik Cercilove majke,a i tetke),ali je bio i prvi srpski kolekcionar francuskih impresionista, i pomagao je umetnike.Kakav god da je bio,za vreme njegove vladavine, Srbija postaje Ktaljevina ,1882.god.)...

  • Dare

    10. februar 2015 | 18:45

    Malo se pise I govori I pise o dinastiji Obrenovica, mislim da su kao vladari Srbije imali uspona I padova, najveca Srpska sramota je sto je brutalno ubijen kralj Aleksandar. Mogli su da ga proteraju, a ne ubiju kao psa

  • alfa

    10. februar 2015 | 18:48

    A sta je sa ledi Randolf Čerčil(majka Vinstona Čerčila) i njenom sestrom Klarom Friven, i njih je kralj Milan prevrnuo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA