DEVENPORT ČESTITAO SRBIJI! Srbi su mnogo uradili na svom putu ka EU

- Srbija je imala izuzetno humanu i konstruktivnu ulogu u migrantskoj krizi i važno je da se vaš glas čuje kada se donose odluke o ovoj humanitarnoj katastrofi - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji

  • 3

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, kaže da je Srbija mnogo postigla u procesu evropskih integracija u poslednjih godinu dana, na čemu joj čestita, i  dodaje da je važno da nastavi sa reformama kako se u budućnosti budu otvarala poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji.

 

On je, na skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i završnoj konferenciji programa EU Exchange 4 u Save centru, podsetio da se 14. decembra očekuje otvaranje prvih poglavlja za pristupanje Srbije Uniji i ocenio da su mnoge opštine smogle snage da se suoče sa izazovima izbegličke krize.

 

SRBIJA OTVARA PRVA POGLAVLJA SA EU: Devenport najavio LEPE VESTI za Srbe!

 

- Srbija je imala izuzetno humanu i konstruktivnu ulogu u migrantskoj krizi i važno je da se vaš glas čuje kada se donose odluke o ovoj humanitarnoj katastrofi - rekao je Devenport.

 

Devenport je naglasio da je ponosan na saradnju koju EU ima sa mnogim opštinama, dodajući da se to ne odnosi samo na njihovu saradnju u vanrednim situacijama, kakva je bila prošle godine kada su našu zemlju pogodile nezapamćene poplave.

 

Foto: mup.gov.rs

Foto: mup.gov.rs

 

Ukazujući na potrebu reformisanja uprave na nacionalnom i lokalnom nivou, šef Delegacije EU je rekao da "građani i potencijalni investitori imaju pravo da očekuju kvalitetan ambijent za život i poslovanje".

 

- EU je spremna da u partnerskom odnosu sa SKGO podrži reforme službi lokalne administracije, ako od januara 2016. bude usvojen Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave - naveo je on.

 

VUČIĆ SA AMBASADORIMA DRŽAVA EU: Ovo je bila dobra godina za Srbiju

 

Napominjući da je svestan koliko je proces prelaska na programsko finansiranje kompleksan, Devenport je pozdravio to što je do sada 45 odsto opština u Srbiji primenilo programsko budžetiranje.

 

Kako je kazao, kroz program EU Exchange tokom 2,5 godina trajanja urađeno je na desetine projekata u oblastima strateškog planiranja, programskog i kapitalnog budžetiranja i obezbeđeno prvo emitovanje municipalnih obveznica javnim plasmanom.

 

Foto:Tanjug/AP

Foto:Tanjug/AP

 

U četvrtoj fazi tog programa, Exchange 4, EU je podelila više od 4,5 miliona evra grantova opštinama za ukupno 32 lokalna projekta, čijom realizacijom je značajno unapređen život građana - zatvorene su 82 ilegalne deponije, a sedam lokalnih samouprava i 13.000 domaćinstava je uvelo primarnu selekciju otpada.

 

Zahvaljujući tom programu, postavljen je pravni okvir za upravljanje imovinom u čak 37 gradova i opština, dok su kada je reč o poljoprivredi osnovane dve zadruge i obezbeđena je značajna podrška opštinama i zadrugama u pripremi mera podsticaja i brendiranja proizvoda.

 

U okviru aktivnosti u oblasti socijalnih usluga, za 60 odsto je povećan broj korisnika kuće nege, a obezbeđeno je zaposlenje za 205 geronto-domaćica i pomoćnog osoblja.

 

Foto-ilustracija: Telegraf

Foto-ilustracija: Telegraf

 

Devenport je naglasio da će EU nastaviti sa ovim program namenjenim razvoju i unapređenju privrednog ambijenta, uprave, infrastrukture, kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    10. decembar 2015 | 02:29

    Гласам за др Шешеља!!! Само Русија!

  • Dag

    9. decembar 2015 | 14:42

    Haho je to lepo,kad te neko hvali, ljubaznim recima - milki te po glavi.. A ti, pun gordosti i pravog ponosa, svestan nisi jedno ,doslo je - do nosa...

  • sn

    9. decembar 2015 | 14:02

    e,gospodine,samo da znate da su Vase cestitke i cestitke svih vas nasih velikih prijatelja mnogima od nas potpuno izmenile stav i potpuno ogadile tu vasu evropsku uniju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA