VUČIĆ O POGLAVLJU 35: Potrebna je saradnja sa Albancima za uspešnu Srbiju

- Mi znamo da nas čeka težak posao. Nikada nije bilo lako. Kada kažete ''eno ga Vučić u Briselu'', meni je jedanput bilo lepo što su me primili kao nekoga ko dolazi sa Balkana, a svaki drugi put sam išao po najtežim mogućim poslovima i pitanjima. Tako će verovatno da bude i ubuduće - rekao je srpski premijer

  • 94

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da Srbiju čeka težak posao kada je u pitanju pregovaračko poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, i ponovio da je potrebna saradnja sa Albancima i izgradnja zajedničke budućnosti ukoliko se želi uspešna Srbija.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle zajedničkog sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje Johanesom Hanom, da li očekuje da se u pregovaračkoj poziciji EU kada je reč o poglavlju 35 postavi pitanje statusa južne srpske pokrajijen, rekao da se nada da se to neće dogoditi.

IMAMO DOBRE VESTI ZA SRBIJU! Evo šta je Vučić poručio Srbima nakon sastanka sa Johanesom Hanom (FOTO)

- Mi znamo da nas čeka težak posao. Nikada nije bilo lako. Kada kažete ''eno ga Vučić u Briselu'', meni je jedanput bilo lepo što su me primili kao nekoga ko dolazi sa Balkana, a svaki drugi put sam išao po najtežim mogućim poslovima i pitanjima. Tako će verovatno da bude i ubuduće - rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je danas dobar dan, da će takav biti i u ponedeljak, 14. dececmbra, kada se očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, ali da Srbija zna da je čekaju godine teškog rada i posla.

Foto: Twitter/@FedericaMog Foto: Twitter/@FedericaMog

- Poglavlje 35 je teško, to ni od koga ne krijemo, ali mi smo ti koji kreiraju svoju budućnost. Nadam se da će prestati napadi na Srbe, ali u najvećem delu smo uspeli da sačuvamo njihovu bezbednost. Moraćemo više da radimo na njihovom blagostanju - rekao je Vučić.

NEZAVISNO KOSOVO NEĆE UĆI U UDŽBENIKE! Pogledajte kako je Dačić očitao lekciju Albancima u Skupštini Srbije (VIDEO)

On je istakao da će zarad dobrobiti stanovništva na Kosovu i Metohiji i Srbi i Albanci morati da ulože više truda.

- Mi sa njima moramo da radimo u budućnosti kako bismo imali stabilnost u regionu, ako želimo da imamo uspešnu Srbiju, ekonomski i po svakom drugom pitanju - rekao je predsednik Vlade.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Vučić je podvukao da je pred Srbijom težak posao, da će biti još mnogo muka i "bezbroj problema", ali da je država sada na dobrom putu.

- Nama predstoji ne lak period, ali hajde da mi guramo to napred, da ekonomski poguramo da bude još bolje. Zapamtite moje reči. Kažem da ćemo ići više od dva odsto svake godine u narednih pet godina. Treba nam više od tri odsto da bismo imali šansu da polako stignemo Evropu - rekao je Vučić.

SRBI SU POKRETNE METE NA KOSOVU! Zamenik kosovskog premijera UPOZORAVA SVET

Prema njegovim rečima za deset godina Srbija će biti mnogo bliža Austriji nego što je to danas, "uz podršku naroda, građana Srbije, koji dobro razumeju šta radimo i šta oni rade".

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović

Odgocvarajući na isto pitanje komesar Han je rekao da su neke zemlje članice tražile da pregovori počnu upravo otvaranjem poglavlja 35, ali je istovremeno naglasio da je cilj da sve bude jedan proces u kome po pravilu zemlje kandidati odlučuju o brzini vodeći računa o raspoloženju u društvu.

On je podsetio da je cilj Evropske unije da postoji zajednička evropska perspektiva za sve, a to je "da idemo ka Evropi", te da je Srbija zaista kamen temeljac toga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    10. decembar 2015 | 22:28

    Razgovori Beograda i Pristine su uvek napeti i neizvesni.

  • nena

    10. decembar 2015 | 21:51

    Odnos sa Albancima nikada nisu narušavali Srbi! Krivca treba tražiti na drugoj strani.

  • Sasa

    10. decembar 2015 | 21:53

    Mi cemo razgovarati sa svima, ali Kosovo nikada necemo priznati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA