SRBIJA OTVARA PRVA POGLAVLJA: Evo šta su sve Srbi PROŠLI na PUTU ka EVROPSKOJ UNIJI i "BOLJEM ŽIVOTU"! (FOTO)

Srbija je otvorila prva dva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom, što istovremeno označava novu fazu u evrointegracijama. Srpski premijer je ranije najavio da očekuje da se svih 35 poglavlja zatvore do kraja 2019. godine

  • 29

Danas je veliki dan za Srbiju, u Briselu su zvanično otvorena prva pregovaračka poglavlja 35 (Kosovo) i 32 (finansijska kontrola) sa Evropskom unijom, čime je nakon sedam godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, započela nova faza evrointegracija.

VUČIĆ O POGLAVLJU 35: Potrebna je saradnja sa Albancima za uspešnu Srbiju

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je prošlog petka, nakon sastanka sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom da je ova Vlada mnogo radila kako bi došla do "tačke gde je sada".

SRBIJA KRUPNIM KORACIMA IDE U EU: Otvaranje poglavlja, konkretan POZITIVAN SIGNAL Srbima

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- To što nas očekuje, nije uvek lako, ali se Srbija ne plaši posla, pokazali smo kroz ekonomske reforme da imamo dobru i nedvosmislenu budućnost. Želimo da naš posao završimo pre kraja 2019. godine i to sam rekao komesaru Hanu koji je iskreni prijatelj Srbije – rekao je Vučić.

MEKALISTER PORUČIO SRBIMA: Otvaranje poglavlja je priznanje da je SRBIJA NA DOBROM PUTU

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Srbiju očekuje dosta posla, osim otvaranja, poglavlje treba i da se zatvori, što u praksi znači da će Beograd i Brisel biti narednih godina u velikom poslu. Ali, nije bilo lako doći i do ovog značajnog trenutka u modernoj istoriji naše države, nakon potpisivanje SSP-a, evrointegracije su imale različitu dinamiku, od usporavnja do ubrzanja.

EVO KAKO SU IZGLEDALI NAJKRUPNIJI KORACI NA PUTU SRBIJE KA EU:

* Građani Srbije su se najviše obradovali kada je tog 19. decembra 2009. godine stupio na snagu bezvizni režim sa EU, te im više nisu bile potrebne vize da bi putovali u 25 zemalja članica, ali i u tri države koje nisu članice, ali su deo šengenskog prostora.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

* Godinu dana kasnije 2010. godine Srbija je podnela zahtev za prijem u članstvo EU.

* Onda smo čekali skoro dve i po godine, kada je 1. marta 2012. godine Evropski savet doneo odluku da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo.

* Takođe, važan datum u procesu evrointegracija Srbije je parafiranje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine 19. aprila 2013.

Foto: Flickr/European External Action Service - EEAS Foto: Flickr/European External Action Service - EEAS

* Iste godine, na Vidovdan 28. juna, evropski lideri na sastanku u Briselu, odlučili su da pregovori o pristupanju sa Srbijom počnu najkasnije u januaru.

* Na prvoj međuvladinoj konferenciji između Srbije i EU u Briselu, 21. januara 2014. godine, počeli su pristupni pregovori na političkom nivou. Tada je ukazano da će evrointegracije Srbije zavisiti od napretka ispunjavnja uslova za članstvo, ali i od ključnog uslova - normalizacije odnosa sa Prištinom.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

* Dan kasnije, odžan je skrining za ključno poglavlje 35. U martu mesecu završen je skrining za poglavlje 23 koji se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, takođe je u okviru analize srpskog zakonodavstva urađen i skrining za poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost.

* Veoma značajan momenat za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja desio se 25. avgusta 2015. godine, kada su Beograd i Priština postigli zajednički dogovor o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Nimalo lak put do otvaranja prvih poglavlja završava se danas. Najavljeno je da će početkom naredne godine Srbija otvoriti još dva poglavlja, da bi tokom 2016. bili započeti pregovori u skoro svim poglavljima. Ostaje da vidimo da li će se do 2019. ili godinu dana kasnije, ovaj proces završiti, odnosno staviti tačka na svih 35 poglavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin i

    14. decembar 2015 | 10:13

    Od danas ljudi moji zivecemo lepše u slozi, ljubavi, većim platama, ja vec u junu planiram da letim air serbia u obecanu zemlju Ameriku, kad se vratim kupicu stan u beogradu na vodi, nakon toga pokrenuću privatan biznis, jer Evropa planira da ulaže u srbiju mi smo geostrateski važan centar za proizvodnju sukoba, jeftine radne snage, test centar za ubijanje morala i preživljavanje, skrnavljenje spomenika kulture i sramote biti Srbin. Hvala jos jednom sve čestitke

  • Marin

    14. decembar 2015 | 08:51

    Želin van puno sriće i da što prije uđete u EU pa da ne budemo samo mi najgori. :P Šala naravno, neće van biti lako, ali možete vi to. I nama je u interesu ulazak Srbije u EU. Zaboravimo na devedeste, budimo prijatelji. Pozdrav iz Splita, posebno za lipi Novi Sad i lipe moje prije iz istog. :)

  • Милан

    14. decembar 2015 | 09:19

    Кукала нам мајка дали смо свесни шта радимо?!!! БОЖЕ ПОМОЗИ ИЗГУБЉЕНОЈ СРБИЈИ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA