I PATRIJARH IMA DIPLOMATSKI PASOŠ: Evo ko sve u Srbiji može POVLAŠĆENO da putuje po SVETU

U Patrijaršiji u Beogradu nisu hteli da komentarišu pojedinačne odluke o dodeli pasoša ali je nezvanično rečeno da je to u sklopu dobre saradnje sa državom

  • 17

Poglavari verskih zajednica u Srbiji moći će da putuju po povlašćenom tretmanu jer će uz sebe, po odluci ministra spoljnih poslova imati diplomatske pasoše. Kako pišu Novosti, diplomatski pasoš već je dodeljen patrijarhu Iriniju, episkopu slavonskom Jovanu Ćulibrku, muftiji Mevludu Dudiću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji a u proceduri je izdavanje pasoša reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Ademu Zilkiću i drugim vladikama, biskupima i muftijama.

STEJT DIPARTMENT: SPC je povlašćena u Srbiji!

U Patrijaršiji u Beogradu nisu hteli da komentarišu pojedinačne odluke o dodeli pasoša ali je Novostima nezvanično rečeno da je to u sklopu dobre saradnje sa državom.

Reis-ul-ulema Zilkić kaže da očekuje da se u MSP uskoro završi procedura oko izdavanja diplomatskog pasoša.

- Na ovoj putnoj ispravi nisam insistirao iako često putujem i pasoš menjam na dve godine jer ga brzo popunim pačatima. Koliko znam diplomatska isprava ne donosi nikakve specijalne pogodnosti, eventualno brži prelazak granice.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Po zakonu pravo na diplomatski pasoš imaju predsednik Srbije, članovi Vlade, predstavnici najviših sudskih instanci, načelnik Generalštaba, guverner NBS. Takođe, ministar ima diskreciono pravo da vanredno odobri izdavanje diplomatskih pasoša zaslužnim gražanima

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tor

    14. decembar 2015 | 15:30

    cek, cek, a sta bi sa onim starletama, tastama, surnjajama, jetrvama... e, pamti dr igi, sem di ima sveza kavurma i cvarci i to me zanima, a popovi i odze ovo pravo imaju od vajkada.

  • zaista

    14. decembar 2015 | 15:24

    A sto ne bi imao patrijarh,ministar,guverner,general vojske i policije i neko visok iz zdravstva.To treba nekom ko dosta putuje i dosta nas predstavlja po svetu i znaci nam po svetu.Naravno treba da postoji i odredjeni vremenski rok na pojedince sa diplomatskim pasosima koji treba produzivati da ne bi dosli u situcaiju da on gubi na znacaju.

  • Dule

    14. decembar 2015 | 14:24

    Ovaj patrijarh meni nije drag.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA