HRAM SVETOG SAVE JE SRPSKA NOJEVA BARKA! Evo šta je Tomislav Nikolić poručio Srbima

Hram je, kako je rekao srpski predsednik, od nastanka prevazišao priču o građevini u cigli i kamenu i on je metafora našeg postojanja, nade, ostanka i opstanka, mera naše hrišćanske posvećenosti

  • 21
Kripta Hrama Svetog Save Foto: Milena Đorđević

Društvo za podizanje Hrama Svetog Save obeležilo je danas 120 godina postojanja, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je tom prilikom da je ideja uzdizanja tog Hrama veća od nas samih i da je posvećenost toj jedinstvenoj zajedničkoj kući - posvećenost Srbiji, i zato zadatak za sva vremena.

Nikolić je rekao da Hram jeste, i da će biti naša Nojeva barka u kojoj nalazimo spas od istorijskih potopa, svetskih ratova, golgota i iskušenja.

PUTIN OSLIKAVA HRAM SVETOG SAVE! U Srbiju stiže RUSKI STRUČNJAK za mozaike

Hram je, kako je istakao, od nastanka prevazišao priču o građevini u cigli i kamenu i on je metafora našeg postojanja, nade, ostanka i opstanka, mera naše hrišćanske posvećenosti, ljudskog odgovora na povesno slovo o uzdizanju naroda i otadžbine, naša sama sustina.

- A to su materijali od kojih se grade nacija i država, sistem vrednosti na kome počivamo. I zbog tih materijala, uzidanih u temelje našeg postojanja, Hram Svetog Save jeste kuća svih građana Srbije - poručio je Nikolić u svečanom delu sednice Društva kojom je obeležen jubilej.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Podsećajući da će zahvaljujući Rusiji u tom Hramu biti naslikane i freske, predsednik Srbije je istakao da je taj Hram zaklon od zaborava i vekovnih iskušenja, ali i srpsko i srpsko-rusko zaveštanje zajedništva i sloge.

Prema njegovim rečima, Društvo za izgradnju hrama na Vračaru je važna institucija, a njegovih 120 godina postojanja važan je jubilej za Srbiju.

DIZANJE KUPOLE OD 4.000 TONA: Ovaj ekskluzivni snimak će vam otkriti zašto je HRAM SVETOG SAVE - SVETSKO ČUDO! (VIDEO)

- Svi smo deo tog društva, bez obzira da li smo formalno njegovi članovi. Zahvalnost dugujemo svakom darodavcu čiji su prilozi bitno doprineli da se Hram gradi, ali ne manje hvala svakom čoveku koji je priložio koliko može - rekao je Nikolić.

Patrijarh Irinej je poručio da je pri kraju završetak kripte, a da uskoro kreće oslikavanje oltara i centralne kupole. Plan je da radovi krenu sledeće godine, a da budu završeni 2019. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Plan je da radovi krenu sledeće godine, a da budu završeni 2019. godine.

- Ovo je veliki dan u istoriji našeg naroda i SPC - poručio je partijarh i naveo da na Hramu treba zahvaliti bogu i Svetom Savi, ali i svima drugima koji su doprineli da danas, 76 godina od početka gradnje, vidimo podignuti Hram u kome se obavljaju bogosluženja.

- Hram je veličanstveno delo i predstavlja ponos našeg naroda, ali i celog pravoslavnog sveta - poručio je patrijarh Irinej.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin istakao je da je Hram svojevrsna "vizitkarta" Beograda i da se u njemu odražava sva slavna i tragična istorija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uz nadu da će taj veliki pravoslavni Hram biti završen do kraja, Čepurin je poručio da će to biti veliki simbol pravoslavne vere na Balkanu i srpske države.

Poručuje i da će Rusija učiniti sve što je do nje da se upsesno realizuju radovi na unutrašnjem uređenju Hrama.

U svečanom delu sednice dosadašnjem predsedniku Društva Miodragu Babiću uručen je Orden kralja Milutina, a pročitano je i pismo zvaničnog predstavnika predsednika Rusije Vladimira Putina Ljubov Nikolajevne u kojem je poručila da će dve zemlje i ubuduće raditi na očuvanju vrednosti koje ih spajaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patre

    14. decembar 2015 | 15:19

    Da li je neko otišao u dečiju kliniku u Tiršovoj ulici da pogleda kako je izgrađena čekaonica za decu u prizemlju bolnice? Da vide taj sjaj bez klima uređaja, bez dovoljno svetla i svežeg vazduha. Bolesna deca sede sa roditeljima i po starom podu jer u hodniku nema dovoljno ni stolica a ni mesta. Klinika u Tiršovoj se slučajno nalazi u blizini hrama a one klinike koje su dalje su u još očajnijem stanju. Svaka čast svima vama koji bacate novce za te skupocene materijale i zidine dok vam se deca rađaju mrtva.

  • lilit

    14. decembar 2015 | 18:19

    Srbijo, Šta je preče crkve, hramovi(gde sede Kačavende i sl) ili bolnice, škole?

  • Jana

    14. decembar 2015 | 20:46

    Ako možemo da kupimo ceo svet, nece nam vredeti ako nemamo više dušu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA