SRBIJA JE POBEDILA TERORISTE IZ OVK - ODJEKUJE EVROPOM! Srbi naneli još jedan PORAZ Albancima s Kosova

Sud u Strazburu presudio je da Srbija nije prekršila član 6, paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i odbacio je navode članova porodica kidnapovanih i ubijenih da im je Srbija uskratila pravo na pravično suđenje i pristup sudu, navedeno je u presudi

  • 89

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Srbije u slučaju dvojice srpskih državljana koje je kidnapovala Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) 1999. godine na Kosovu, i pihvatio argumente da Srbija nije bila odgovorna za bezbednost stanovništva posle prenosa kontrole na terenu na Kfor.

Sud u Strazburu presudio je da Srbija nije prekršila član 6, paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i odbacio je navode članova porodica kidnapovanih i ubijenih da im je Srbija uskratila pravo na pravično suđenje i pristup sudu, navedeno je u presudi.

DEVENPORT PRIMIO DELEGACIJU PORODICA KIDNAPOVANIH NA KiM: Evo šta su mu oni poručili

Pripadnici OVK kidnapovali su na teritoriji opštine Crna Reka 13. juna 1999. muževe Slododanke Stanković i Sonje Trajković, koji su potom proglašeni mrtvima. Porodice ubijenih Srba u maju 2005. godine podnele su građanske tužbe protiv Republike Srbije zahtevajući odštetu za duševnu bol izazvanu nestankom i ubistvom muževa.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Opštinski i okružni sudovi procenili su da Srbija nije odgovorna za njihove slučajeve, navodeći da je Kfor, kome su srpske vlasti 9. juna 1999. godine predale kontrolu nad Kosovom posle Nato bombardovanja, bio u obavezi da garantuje bezbednost svim stanovnicima Kosova.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Pozivajući se na član 6 paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima porodice otetih i ubijenih Srba žalile su se Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što su domaći sudovi odbacili njihove zahteve za obeštećenje, dok su prihvatili identične slučajeve drugih tužitelja iz istog perioda.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • orthodox

    22. decembar 2015 | 13:36

    Ili ja ne razumem ili srbija u ovom slucaju nije pobedila ovk!?!?! Kakve veze ova vest ima sa pobedom srbije nad ovk???

  • ortodox

    22. decembar 2015 | 13:34

    U Strazburu dobila parnicu .Koliko Srba trune u Hagu a koliko siptarcina?

  • Micko

    22. decembar 2015 | 13:36

    Vidite li vi naslov ove dve Srpkinje i njihovi muzevi nisu Albanci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA