MORAMO SUZBITI SIVU EKONOMIJU! Evo šta je Vučić rekao o POŠASTI koja ubija Srbiju (FOTO)

- Hajte da se dogovorimo: možemo da ne plaćamo ništa i da onda ništa i ne tražimo od države, ili da plaćamo državi obaveze, a ako neko neće milom, onda zakonskim sredstvima da ga prinudimo - rekao je premijer Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se siva ekonomija ne može suzbiti dok se ne shvati da su obaveze prema državi u interesu građana, odnosno da se iz poreza finansiraju bolnice, škole, pozorišta...

- Suština je u pitanju hoćemo li mi tržišnu ekonomiju ili nećemo - rekao je premijer na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice.

Vučić je primetio da se od 90-tih godina svi deklarativno zalažu za tržišnu ekonomiju, a da u praksi niko do sada zapravo nije hteo da poštuje principe tržišnog privređivanja:

- Hajte da se dogovorimo: možemo da ne plaćamo ništa i da onda ništa i ne tražimo od države, ili da plaćamo državi obaveze, a ako neko neće milom, onda zakonskim sredstvima da ga prinudimo - rekao je premijer i ponovio da je suština u pitanju hoćemo li zaista tržošnu ekonomiju.

On je rekao da u uređenim zemljama građane ne interesuje ko je na vlasti, i da razumeju da moraju plaćati obaveze državi, da bi država ispunila obaveze prema narodu, prema građanima, u vidu finansiranja zdravstva, prosvete, socijalnih davanja...

- Brinemo li o budućnosti ili ne brinemo - objasnio je premijer da se sva ta pitanja vode na jedno - da se porez mora plaćati ako hoćemo da država ispunjava svoje obaveze.

- Možemo li mi sebe da promenimo - zapitao je premijer i dodao da smo u Srbiji napravili ozbiljne promene u inspekcijskom nadzoru, u broju prijaveljnih radnika, što se vidi po porezima i doprinosima, što je, kaže, odlično za budžet, zatim određene promene u parafiskalnim nametima, te u ukidanju fiskalnih procedura.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Nismo uspeli da ubedimo građane Srbije da je za njih bolje i ekonomski zdravije da jedan deo ljudi koji učestvuje u tom procesu koji proizvodi profit kroz sivu ekonomiju radi u skladu sa zakonom, niti smo uspeli da ubedimo da je mnogo važnije da se plati porez, jer novac ide u škole, bolnice, igrališta, pozorišta... - rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, suočavamo se sa kontradirktornim pristupom.

- Svakoga dana kada država kaže da želi da naplati porez suočeni smo sa napadima da država samo uzima i napada - primetio je predsednik vlade.

- A koliko sutra svi ti uvek kažu da država treba da plati još nešto, da utiče na još nešto... Ako tražimo od države, moramo i one koji u tome učestvuju da zakonskim sredstvima nateramo da učetsvuju u tržištu - rekao je.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na konferenciji učestvuju i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, ambasador Nemačke Aksel Ditman, te predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladan Atanasijević.

Prema analizama NALED-a, zbog sive ekonomije državni budžet je svakog dana uskraćen za osam miliona evra, navodi se u saopštenju tog tela.

Kako se dodaje, novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja (609 miliona evra), da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice (439 miliona evra), finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara (963 miliona evra), a ostatkom novca da se prepolovi deficit budžeta.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije je prvi strateški dokument Vlade koji predviđa mere za smanjenje nelegalnog poslovanja i neformalnog zapošljavanja.

U izradi je učestvovalo više od 100 osoba iz javnog i privatnog sektora, organizacija civilnog društva i relevantnih stručnjaka.

Predložene mere uključuju jačanje svesti građana o negativnim posledicama sive ekonomije, unapređenje inspekcijskog sistema i efikasnije procesuiranje krivičnih dela i prekršaja protiv privrede.

NALED je kroz Projekat jačanja konkurentnosti Srbije, podržan od USAID-a, odigrao ključnu ulogu u razvoju Nacionalnog programa i nastaviće da podržava njegovu implementaciju, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • decko

    23. decembar 2015 | 12:52

    Porez je obaveza svakog gradjanina. Doslo je vreme da Srbija postane uredjena drzava u kojoj ce se zakoni postovati,a osobe koje to ne cine bice sankcionisane na odgovarajuci nacin.

  • Sima

    23. decembar 2015 | 11:38

    Sa sivom ekonomijom se mora kao sa gubarima.

  • Franja

    23. decembar 2015 | 11:31

    Vucic je potpuno u pravu, moramo vec jednom postati uredjena drzava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA