SRBI ZA OVO NISU ZNALI! Evo kako je SRPSKI KRALJ zaista pomogao Srbiji i šta je sve za nju uradio (FOTO)

Evo šta je porodica Karađorđević uradila za Srbiju i Srbe a da Srbi toga nisu svesni

Po konačnom povratku u otadžbinu u leto 2001. godine, Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević je, kao starešina Doma Karađođevića, dobio pravo boravka u dvorskom kompleksu na Dedinju, Belom i Starom dvoru koje je podigao njegov deda Kralj Aleksandar Ujedinitelj. Premda su oba Dvora konfiskovana imovina Karađorđevića, prestolonalsednik je u zapuštena i oronula zdanja ― koja sa blizu 7.000 kvm, a oko 135 hektara parkova predstavljaju srpski Versaj ― uložio ogromna lična sredstva.

KRISTINA OKSENBERG O POVRATKU KARAĐORĐEVIĆA: Knjiga srpske princeze otkriva tajne kraljevske porodice! (FOTO) (VIDEO)

Saopštenje Doma Karađorđevića prenosimo u celosti:

SRPSKI KRALJ PORUČUJE: Borimo se SVIM SILAMA za srpsko nasleđe na KOSOVU!

Foto: Promo Foto: Promo

"Za manje od godinu dana oba dvorska zdanja osposobljena su za svečane prijeme, humanitarne akcije, dobrotvorne večeri. Za tri godine samostalnog finansiranja dvorova, Prestolonalednik Aleksandar i Princeza Katarina organizovali su, osim za domaće zvanice, seriju prijema za visoke delegacije iz inostranstva, diplomatski kor i njihove zvanice, za Srpsku pravoslavnu crkvu i druge verske zajednice, primili niz krunisanih glava, bivših i sadašnjih predsednika i premijera, bili s podjednakim uvažavanjem primani od najviših zvaničnika u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Moskvi, i tako značajno uticali na poboljšanje ugleda Srbije u međunarodnoj javnosti.

BIO JE ZARASTAO U TRNJE, A SADA SRPSKI HRAM PONOVO SIJA! Srpski kralj i patrijarh Irinej osveštali SVETINJU (FOTO)

Foto: Promo/dvor.rs Foto: Promo/dvor.rs

Nedovoljno je poznato da Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina, godinama istrajno pomažu hiljade dece, ratnih siročadi, bez roditelja, deleći im vredne božićne i uskršnje poklone. U bezbroj humanitarnih akcija sakupljena su značajna sredstva koja su potom dodeljena dečjim ustanovama, a staranjem princeze, deca besplatno upućivana u letnje kampove u Grčkoj. Uporedo sa brigom za decu, Fondacija prestolonaslednika za obrazovanje i kulturu dodeljuje naročite stipendije najboljim studentima sa srpskih univerziteta, i obezbeđuje više desetina besplatnih stipendija na više evropskih i američkih univerziteta, ukučujući i 40 školarnina za master studije u Engleskoj, na univerzitetu u Notingemu. Prestolonaslednikova fondacija organizovala je učešće naših studenata na brojnim letnjim školama, pomogla osnivanje Centra za razvoj karijere. Svakoga juna, oko 600 „vukovaca“ najboljih đaka, iz Srbije i Republike srpske dolaze sa svojim porodicama u Beli dvor gde dobijaju javna priznanja sa svoje školske uspehe.

Foto: Promo/dvor.rs Foto: Promo/dvor.rs

U Srbiji gde su svi veliki muzeji zavoreni već duže od jedne decenije Beli i Stari dvor, koji su već po arhitektonskoj vrednosti spomenici visoke kategorije, sa svojom reprezentativnom kolekcijom slika stranih i domaćih autora ― od Nikole Pusena, Palma Vekie, Kanaleta i Rubensove školedo Aivazovskog, Ežena Delakroa, Paje Jovanovića, Vlaha Bukovca, Špire Bocarića, sve do niza skulpturaIvana Meštrovića u otvorenom prostoru ― danas najbolji srpski muzej dostupan širokoj publici. Na inicijativu princa Aleksandra restaurisana su mnoga vredna umetnička dela iz Dvorova, o trošku prijateljskih država.

Foto: Tanjug/Kraljevski dvor Foto: Tanjug/Kraljevski dvor

Do povratka prestolonaslednika Aleksandra u otadžbinu, Dvorski kompleks je bio „zabranjena zona“ za srpsku javnost. Uz podršku Ministarstva kulture Srbije prestolonaslednik je organizovao i posete Dvorskom kompleksu koje su, uglavnom besplatno (deca, studenti, penzioneri, itd), u protekloj deceniji, a uz pratnju dvorskog vodiča, obišli brojni posetioci, njih oko 330.000 iz Srbije. Brojne strane goste, blizu 30.000, dovodi tokom većeg dela godine, Turistička organizacija Beograda.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prestolonaslednikova supruga, princeza Katarina je na humanitarnom polju ostvarila izvanredne rezultate: za 14 godina, svake godine je u Srbiji stizalo medicinske i druge opreme za naše bolnice i domove zdravlja u vrednosti od milion evra, ukupno 14 miliona evra! Princezina humanitarna organizacija donirala je srpskim medicinskim ustanovama preko 200 inkubatora, mamografe i druge neophodne, skupe aparate, organizovala besplatne operacije za bolesnu decu i dovodila strane hirurge da u Beogradu operišu najteže bolesnike. Uz podršku prestolonaslednika Aleksandra održano je šest kongresa lekara, uključujući i skup za oko 500 onkologa, uspostavljena besplatna praksa za srpske lekare na najboljim evropskim i američkim klinikama (Mejo, MD Anderson, Sloan Ketering, Harvard), itd. Humanitarnim aktivnostima, koje traju neprestano od povratka prestolonaslednika u Otadžbinu, spaseno je hiljade života i pomognut veliki broj obolelih, siromašnih, kao i osoba sa invaliditetom.

Foto: Kancelarija NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II Foto: Kancelarija NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II

Da bi se ogromni troškovi koje, ni uz godišnju podršku države, nije moguće pokriti, Prestolonalsednik i princeza su prodali svoju veliku kuću u Londonu, stečenu decenijama dugim radom i novac uložili u održavanje Dvorova, imovine koja nije u njihovom nego u državnom vlasništvu. Stoga nema smisla ni odgovarati na ružne, tabloidne naslove u našoj štampi o finansijskim teškoćama u održavanju Dvorskog kompleksa, nego samo nabrojati brojne aktivnosti prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine koji su, do kraja predani potrebama građana Srbije, u potpunosti u službi Otadžbine."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    28. decembar 2015 | 12:23

    Da Slovenija i Hrvatska imaju kralja, proglasili bi kraljevinu, ne bi razmisljali o republici.... - reci su Premijera Slovenije od pre desetak godina(izvinite, ne secam mu se imena)! Ajmo da uredimo Srbiju, da budemo ono sto jesmo, da budemo ono sto narod kroz pese voli i cemu se ponosi, da budemo KRALJEVINA! Srecno svima

  • Sale

    28. decembar 2015 | 13:57

    Obnovio je parama koje su karadjordjevici pocetkom 2.sv rata natovarili u avione iz narodnog trezora i odvezli za englesku dok su narod ostavili na milost i nemilost! A, onaj ujedinitelj nas je pokopao 10000 godina bolje bi bilo za srbiju da se nikada nije ni rodio!

  • DSt

    28. decembar 2015 | 12:21

    Idi si slobodno odakle si dosao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA