DA LI ĆE OPET PLJUŠTATI POHVALE SRBIMA? Evropski parlament usvaja REZOLUCIJU O SRBIJI?!

U Rezoluciji se pozdravlja otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU u decembru prošle godine i izražava nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu. Tim dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji, kao i u rešavanju migrantske krize.

  • 13

Evropski parlament raspravljaće danas na plenarnoj sednici o Rezoluciji o Srbiji, kojom se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU.

Rezolucijom se pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine tokom 2015. godine i vlasti pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Evropski parlamentarci bi o predloženoj rezoluciji trebalo da se izjasne u četvrtak, 4. februara, a raspravi i glasanju prisustvovaće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U dokumentu, koji je Spoljnopolitički odbor EP usvojio 28. januara, pozdravljaju se mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu sa EU i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Rezoluciji se pozdravlja otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU u decembru prošle godine i izražava nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

Tim dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji, kao i u rešavanju migrantske krize.

U dokumentu se pozdravlja angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Flickr/inyucho Foto: Flickr/inyucho

 

U rezoluciji se izražava nada da neuspeh kandidature Kosova za članstvo u Unesko neće ugroziti dijalog.

Poslanici se osvrću i na potrebu da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i odnos sa Rusijom.

Srbija se u tekstu rezolucije poziva da nastavi sa sistematskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala.

Spoljnopolitički odbor EP je, inače, usvojio predlog rezolocije sa 50 glasova za, dva glasa protiv i četiri uzdržana.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    3. februar 2016 | 10:09

    Da li ce,neko otvoreno,reci,koliko migranata,treba da primi Srbija,zbog tih - pohvala?...

  • Nikolas

    3. februar 2016 | 09:54

    SRBI CUVAJMO SE POHVALA BRISELSKIH LISICA -MORA DA NAM SPREMAJU NOVE CARLAME OD KOJIH CEMO IMATI VECE GLAVOBOLJE NEGO OD KLIMATSKIH PROMENA ! !!

  • BALKANSKI SPIJUN

    3. februar 2016 | 09:41

    Cim nas hvale znaci da ce da nam "ugone"! ..... stara otrcana fora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA