≫ 

Nikola Selaković: Srbija posvećena akcionom planu za poglavlje 23, ispunjeno 78 odsto svih mera

Ako se zna da je u toku sprovođenje za još oko 15 odsto mera onda ćete videti da je to fascinantnih preko 90 odsto svih mera

  • 4

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija zaključno sa drugim kvartalom ove godine ispunila gotovo 78 odsto svih mera iz akcionog plana za poglavlje 23 i da su do sada ostvareni dobri rezultati.

- Ako se zna da je u toku sprovođenje za još oko 15 odsto mera onda ćete videti da je to fascinantnih preko 90 odsto svih mera. Srbija je maksimalno tome posvećena - naglasio je Selaković nakon konferencije predstavnika Vrhovnih sudova.

On je dodao da uvek može bolje i više i da će raditi baš onako da otvaranje tog poglavlja najmanje zavisi od Srbije.

- Odnosno kada se postavi pitanje naše aktivnosti da se kaže da je Srbija ispunila najveći deo mera iz akcionog plana za poglavlje 23 - zaključio je Selaković.

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da postoje manjkavosti u primeni Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama i da je najveći problem nedovoljna pripremljenost kadrova koji treba da primenjuju taj zakon.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Dometi njegove primene daleko su od onog što srpska javnost očekuje, naročito kada su u pitanju rezultati u borbi protiv nasilja nad sportskim utakmicama i priredbama - naglasio je Selaković.

On je dodao da je Ministarstvo pravde radilo na jačanju one komponente koja se tiče sankcionisanja i na tome će se raditi i u budućnosti.

Za manjkavosti u primeni zakona, kako kaže, ne može se reći da je odgovornost samo na sudu, samo na tužilaštvu ili samo na policiji, već se lanac krivične pravde proteže od policije, tužilaštva, suda, istanova za izvršenje sankcija.

Selaković naglašava da je najveći problem u nedovoljnoj pripremljenosti kadrova koji treba da primenjuju taj zakon. Izmene zakona se rade, nastavlja on, često pod pritiskom javnosti nakon teškog krivičnog dela, a da se sprovede temeljna i dobra priprema ljudi koji treba da primenjuju te zakone.

- Za stalnu primenu zakona potreban vam je konstantan sistem koji će se koncentrisati na rešavanje celokiupnog društvenog problema, a ne jednu konkretnu suituaciju - naglasio je Selaković.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Upitan da li sudije možda ne primenjuju zakon zbog straha od huligana, Selaković je rekao da ukoliko imaju strah onda znači da nisu dostojni funkcije koju treba da obavljaju.

- Odvažnost i hrabrost treba da bude glavna odlika onoga koji obavlja javnotužilačku i onoga koji obavlja sudijsku funkciju - rekao je Selaković.

On je podsetio da su funkcije sudija stalne, da oni imaju stalnost posla i mnogo veću platu od drugih državnih funkcionera.

- Primena prava je jedino što može i mora da se ujednači u radu sudova i to je osnovna i presudna uloga vrhovnih sudova, a u neujednačenoj sudskoj praksi vladaju nepravo i nepravda - rekao je ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je na otvaranju Konferencije predsednika vrhovnih sudova Istočne i Centralne Evrope, rekao da se jedino ujednačenom sudskom primenom prava dopire do pravde i vladavine prava.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Zalud Ustav građane izjednačava pred zakonom, ako jedan sud sudi na jedan način, a drugi sud na drugi način. Položaj građana pred zakonom onda ne zavisi od zakona već od suda koji im sudi - rekao je Selaković.

Predsednik Vrhovnog kasacinog suda Dragomir Milojević istakao je da sudije treba da budu najsigurnija brana od ekspanzije i svemoći izvršne vlasti, istinski čuvar i zaštitnik društvenih vrednosti.

- Sudovi i sudije mogu i treba da budu nosioci stalnog i nepromenljivog elementa državne vlasti koji garantuje nužni kontinuitet, neophodan za pravilan i nesmetan razvoj svake države - rekao je on.

Milojević je podsetio da su zakonitost i jednakost građana pred sudom principi koji se moraju poštovati i da je pravična i nepristrasna primena zakona temelj neometanog funkcionisanja pravne države.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Misije OEBS u Srbiji Peter Bukhard rekao je da konferencija u Beograda promoviše ljudska prava i da je to prilika da se prodiskutuje o najurgentnijim problemima.

Vrhovni sudovi, kaže on, imaju bitnu ulogu, posebno u vreme tranzicije, i samo sudski sistem koji poštuje zakone može da pridobije poverenje javnosti.

On je dodao da je važna i dosledna primena zakona, kao i kontinuirana obuka sudija, ali i smanjenje starih predmeta.

Konferencija predsednika vrhovnih sudova traje od 20. do 22. juna i na njoj učestvuju predstavnici 16 država.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Б

    20. jun 2016 | 13:10

    Ако ЕУ оцени да је код нас добро правосуђе онда су они изгубили сваки критеријум.Тужилаштво је рак рана нашег правосуђа,грађани нису равноправни пред судом,судије пресуђују а тужиоци подижу оптужнице под притиском.

  • Analitičar

    20. jun 2016 | 11:59

    Idi tamo i ne vraćaj se,ni ti ni tvoj šefovde ste nepoželjni

  • uuuu

    20. jun 2016 | 11:56

    Uce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA