≫ 

Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije sa EU

Komisija vlade u Zagrebu će pratiti da li Srbija ukida zakonodavstvo kojim je, kako se tvrdi, "arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne države" i da li uspostavlja zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava

  • 66

Hrvatska vlada je saopštila da je danas osnovala komisiju za praćenje sprovođenja prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s Evropskom unijom.

Hrvatski ministar: Blokiraćemo Srbiju 30 godina!

Kako je prenela Hina, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obaveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedeljak u Briselu.

Hina navodi da će komisija vlade u Zagrebu pratiti da li Srbija ukida zakonodavstvo kojim je, kako se tvrdi, "arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne države" i da li uspostavlja zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava.

U saopštenju iz hrvatske vlade stoji da će ova komisija "takođe kontrolisati da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih".

Foto: Tanjug/AP, Marko Todorović Foto: Tanjug/AP, Marko Todorović

Hina navodi da komisijom predsedava ministar spoljnih i evropskih poslova, a u slučaju sprečenosti ministar pravosuđa koji je ujedno zamenik.

HRVATI SKOVALI PLAN: Imamo alat za blokiranje pregovora Srbije sa Evropskom unijom!

Hrvatska vlada je objavila i da su "članovi tog tela i ministri ratnih veterana, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, premijerov savetnik za spoljnu politiku, savetnik za spoljnu politiku predsednice Hrvatske, predstavnik Kancelarije Veća za nacionalnu bezbednost, predstavnik Državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske i glavni državni tužilac".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole-HR

    20. jul 2016 | 14:21

    Može sin od Fahrija obećavat šta god oće ali svih 5 zahtjeva je ušlo u pregovore,samo pratite šta se dalje događa,ovo je otvaranje,pregovori traju jako dugo koji se u svakom trenutku mogu blokirat a također i zatvaranje.A šta mislite ako HR odluči to pitanje dat na referendum kakav će bit rezultat? Vidi se da o procesu nemate pojma ali polako ćete saznat, 35 poglavlja,da vas u svakom zakočimo misec dana to je 3 g skoro pa da vidimo.Mi smo tu već 3 g a vi u najboljem slučaju za 6,7 nema šanse.Sve ćete vi na kraju ispunit bez problema,ovo su vam sitnice od uvjete,šta će tek bit kad Kosovo dođe na red.

  • Никола

    20. jul 2016 | 11:00

    Па докле више вирите у наше двориште боље гледајте у своје. Дајте ви нама иста права као што имају Хрвати у Србији па ће бити боље и вама и нама, и да банкрот вам куца на врата зато сте опседнути Србијом,јер највише лажете сопствени народ.

  • dzo

    20. jul 2016 | 19:05

    Te ustase su toliko opsednute Srbijom,zato sto su niko i nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA