Devenport: EU će pomoći Srbiji u borbi protiv klimatskih promena (FOTO)

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je Srbija vrlo važan partner EU u borbi protiv klimatskih promena

  • 10

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je Srbija vrlo važan partner EU u borbi protiv klimatskih promena, i najavio novi projekat "Strategija za klimatske promene sa akcionim planom", koji finansira EU sa milion evra iz predpristupnog fonda IPA, u trajanju od 18 meseci.

Krajnji cilj ove strategije je usmeravanje srpske privrede ka dugoročno održivom razvoju i smanjenju emisije štetnih gasova, rekao je Devenport na konferenciji "Borba protiv klimatskih promena - spremnost Srbije", održanoj u Privrednoj komori Srbije.

PRETI NEZAPAMĆENA KATASTROFA: Razorni zemljotres ugroziće 140 miliona ljudi!

Foto: Telegraf/Dimitrije Goll Foto: Telegraf/Dimitrije Goll

- Priprema ove strategije će morati da bude transparentan i inkluzivan proces, koji će uključiti sve relevantne državne službe, ali i privatni sektor i celokupno civilno društvo - naveo je, poručivši će dokumenta morati da budu konkrentna i sa ostvarivom politikom.

On je naglasio da su Srbiji na raspolaganju dodatna sredstva iz IPA fondova, kao i da će ove nedelje u Valjevu, u sklopu Nedelje klimatske diplomatije EU, biti predstavljen nov paket pomoći EU usmeren na smanjenje posledica prirodnih katastrofa, kao što su poplave koje su pre dve godine pogodile Srbiju.

Devenport je pozvao srpske vlasti da ratifikuju klimatski sporazum iz Pariza, dodajući da je Srbija vrlo važan partner EU u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Foto: Telegraf/Dimitrije Goll Foto: Telegraf/Dimitrije Goll

- Srbija je bila prva zemlja u regionu i zaista prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja se zvanično obavezala na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte - istakao je on.

Prošlog decembra u Parizu je, kako kaže, postignut istorijski dogovor o klimi, koji, da bi postao pravosnažan, mora podržati 55 zemalja koje proizvode 55 odsto globalne emisije.

Devenport je takođe napomenuo da du pre deset dana dve najveće svetske privrede i ujedno najveći zagađivači, SAD i Kina, ratifikovale ovaj sporazum.

- Ne želimo samo da zadovoljimo ovaj minimum od 55 zemalja, želimo da sporazum ratifikuje više od 190 zemalja, i da on bude pokretač globalnog razvoja, što je naš prvi i osnovni cilj - poručio je šef Delgacije EU u Srbiji.

Foto: Telegraf/Dimitrije Goll Foto: Telegraf/Dimitrije Goll

- Ublažavanje posledica klimatskih promena je trenutno naš veliki prioritet, a EU se obavezala na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte za 20 odsto do 2020. godine - podsetio je, i dodao da je EU na dobrom putu da to i ostvari.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je istakao da će to ministarstvo dati doprinos borbi protiv klimatskih promena zalaganjem za smanjenje emisije štetnih gasova iz proizvodnih kapaciteta, za veću proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i poboljšanje energetske efikasnosti.

- Srbija je bila među prvim državama u svetu koja je definisala ciljeve u ovoj oblasti - izjavio je Antić, navodeći da u ostvarenju tih ciljeva energetika mora da da veliki doprinos.

Foto: Telegraf/Dimitrije Goll Foto: Telegraf/Dimitrije Goll

Dodao je da njegovo ministarstvo preduzima brojne napore u borbi protiv klimatskih promena i da je uložilo u proteklih nekoliko godina više od 200 miliona evra u smanjenje emisije štetnih gasova.

Ambasadorska Francuske u Srbiji Kristin Moro je izjavila da vlade nisu jedini akteri u borbi protiv klimatskih promena, kao i da je angažovanje Kine i SAD od suštinskog značaja, ali da nije dovoljno kako bi sporazum stupio na snagu.

Ona je izrazila nadu da će proces ratifikacije brzo biti pokrenut u Srbiji, istakavši da je važna priprema i poštovanje evropskih propisa.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je ocenio da uspostavljanje privrede budućnosti, zasnovane na niskim emisijama ugljenika, znači ulaganja u dugoročnom periodu, zbog čega je značajno uspostavljanje akcionog plana Srbije kako bi se stvorilo stabilno okruženje za podsticanje investicija u tehnologijama koje za posledicu imaju niske emisije ugljenika.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je najavila da će "Strategija za klimatske promene sa akcionim planom" već krajem 2018. godine definisati ciljeve i načine za smanjenje emisije štetnih gasova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA