PREDSEDNIK NIKOLIĆ PORUČIO IZ SOLUNA: Srbija nema razloga da se stidi kad pogleda iza sebe

Nikolić je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Solunu odao počast poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na Zejtinliku

  • 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas iz Soluna da Srbija koliko god da gleda napred, nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe. Nikolić je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom odao počast poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na Zejtinliku.

POPLAVE NAPRAVILE HAOS U GRČKOJ: U oblastima Soluna i Peloponeza proglašeno vanredno stanje

Nikolić je novinarima rekao da poseta savezničkom groblju predstavlja pogled unazad i da svako od nas može sa ponosom da se osvrne.

- Što bismo se stideli tog pogleda unazad kad nas i Grci i svi oni koji su sa nama ratovali cene - kazao je predsednik Srbije.

Jedna mala srpska vojska, kako je rekao, kojoj je pretila opasnost da ne postoji, doživela je da vojvoda Petar Bojović dobije odlikovanje i od svojih neprijatelja.

Nikolić je rekao da je poseta Grčkoj nastavak obeležavanja Velikog rata u kome je dala svoj veliki doprinos.

- Dala je ogromne žrtve i meni se čini da smo pomalo zapostavili taj deo istorije, neke ljude potpuno odbacili... - rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija ima izvanredne saradnike u grčkim vlastima, ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou, što se videlo prilikom posete Dušanovog grada "gde smo dobili uveravanja o tom prijateljstvu i ljubavi, koji grčki narod nosi prema nama".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Osvrnuvši se na sutrašnje zvanično obeležavanje godišnjice Kajmakčalanske bitke na vrhu planine Nidže, Nikolić je kazao da je najvažnije to što će se sutra obeležiti junački probolj Solunskog fronta koji nije bio baš po volji saveznicima, ali , kako je podsetio, srpska vojska tada nije mogla da čeka.

Navodeći da na Kajmakčalanu postoji deo teritorije koji je Grčka ustupila Jugoslaviji svojevremeno, gde se nalaze obeležja proboja Solunskog fronta, ckrva i kapela, Nikolić je rekao da je po raspadu Jugoslavije to pripalo Makedoniji i da bi, kako je rekao, možda trebalo razgovarati sa predstavnicima makedonskih vlasti o tome da Srbija ima pravo da na tom mestu baštini svoju istoriju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasil-Skopje

    15. septembar 2016 | 22:35

    Koga jas ke mozam slobodno da dojdam na 2-ri avgust na Prohor Pcinski i bez da me ucenuva vasata crkva ke go proslavam dostonstveno praznikot....duri ni togas nema da dobies nisto na Kajmakcalan...a vie uporno pikajte im se u gaz na grcite,se gleda kakvi.brakja ste,nema sportski nastan da ne se istepate

  • Duk

    16. septembar 2016 | 07:04

    Politicare uza zid. Za ovakve izjave. Kako te nikolicu nije sramota. Narod u okupiranoj srbiji se ubija od bede i gladi. Treba se uvede smmrtna kazna za politicare. Svi da se naredjaju uza zid koji su sad u vladi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA