Renomirani američki dnevni list ponovo podržao Vuka Jeremića

Wall Street Journal ocenjuje da je Jeremić najbolji izbor za reforme u UN i "jedini kandidat vredan hvale u tom miksu"

  • 10

Američki Wall Street Journal ponovo je otvoreno podržao kandidata Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, ovog puta tako što ga je pozvao da gostuje u jednoj od njihovih emisija.

PRESEK POSLE ČETVRTE RUNDE GLASANJA: Vuk Jeremić na drugom mestu, EVO KOLIKO GLASOVA JE OSVOJIO!

Pošto je Wall Street Journal u ponedeljak objavio tekst u kojem ocenjuje da je Jeremić najbolji izbor za reforme u UN i "jedini kandidat vredan hvale u tom miksu", što je bilo prvi put da jedan medij s takvom reputacijom nekog podrži, Jeremić je juče pozvan u glavni urednički TV format – Opinion Journal Wall Street Journal, gde su mu ponovili svoju otvorenu podršku.

Na konstataciju da je kandidat Srbije za generalnog sekretara UN neko ko je "prvi put u istoriji" predstavio plan za reformu UN, Jeremić je odgovorio da je, kako je rekao, koliko zna, prvi koji je sačinio detaljni plan za promene koje bi sproveo ukoliko bude izabran i naveo da je predložio 53 stavke na kojima bi trebalo raditi kako bi se poboljšao rad svetske organizacije.

- Odlučio sam da tako postupim jer je to moj doprinos transparentnosti, barem izbornog procesa, a nadam se i kad je reč o radu same organizacije - istakao je srpski kandidat za generalnog sekretara UN.

BRITANSKI TELEGRAF PUN HVALE ZA JEREMIĆA: Vuk je dinamičan, sposoban i poznavalac sistema

Na pitanje šta bi bila najteža reforma, Jeremić je odgovorio da je jedna od njih povećanje odgovornosti i transparentnosti samog sekretarijata, što je, kaže, veliki posao, a druga su izazovi na polju mira i bezbednosti.

- Ako UN ne budu sposobne da odgovore na te izazove, onda bi se možda moglo postaviti pitanje da li su nam UN uopšte potrebne - rekao je Jeremić.

Najavio je da će naredna, peta po redu runda glasanja u Savetu bezbednosti, biti održana u ponedeljak, 26. septembra, a u prvoj nedelji oktobra biće šesta i ključna jer će, objasnio je, stalne zemlje članice Saveta bezbednosti tada prvi put imati priliku da izraze svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim kandidatima, pri čemu imaju i pravo veta.

Foto: Wikimedia/Padraic Ryan Foto: Wikimedia/Padraic Ryan

Na kraju razgovora, novinarka je Jeremiću rekla da ga Wall Street Journal podržava. Jeremić je trenutno na drugom mestu prema preseku glasova posle četvrte runde glasanja u Savetu bezbednosti UN.

On ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova. Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova, dok je trećeplasirani Slovak Miroslav Lajčak, sa 28 pozitivnih, 18 negativnih i 14 neutralnih glasova.

(Telegraf.rs / Izvor: rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    23. septembar 2016 | 23:24

    NADAJMO SE DA CE VUK POBEDITI.NEKA POBEDI PAMET I MLADOST IZNAD SVEGA.A I NASE GORE LIST.NAPRED VUCE.

  • Mirko

    24. septembar 2016 | 00:29

    Podrzavam i zelim da Vuk postane Gensek UN-a i dace bog da se to i ostvari.

  • + Nikola s Munjas BA MISAD

    23. septembar 2016 | 21:47

    ++ KRSTOVDAN ++

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA