≫ 

Ko su Jeremićevi rivali u borbi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija?

Drugi petogodišnji mandat prvog čoveka svetske organizacije Ban Ki-muna ističe krajem ove godine i do tada bi trebalo da bude poznato ime njegovog naslednika, a trenutno se na prvom mestu nalazi bivši portuglaski premijer Antonio Gutereš

  • 0

Posle pete runde glasanja za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, postaje jasno da će za poziciju prvog čoveka ove organizacije boriti tri kandidata: bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, kandidat Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

JEREMIĆ SVE BLIŽE PRVOM MESTU? Završena peta runda glasanja za novog generalnog sekretara UN, naš kandidat prestigao Lajčaka

Kroz sve protekle runde glasanja, vodeću poziciju konstantno zauzima portugalski predstavnik, sa najviše pozitivnih, a najmanje negativnih i neutralnih glasova na svakom glasanju. Tokom poslednjeg glasanja, on je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas.

Gutereš (67) je bio visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) od 2005. godine do 2015. godine, pa se stoga smatra da je najpogodniji kandidat za ovu poziciju, jer poznaje suštinu te svetske organizacije, čiji je dugo bio član.

Tokom svog mandata u UN zalagao se za duboke i strukturne promene u UNHCR-u, smanjenje osoblja u Ženevi za čak 20 odsto i povećanje isplativosti organizacije, ali i povećanje kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama. Njegov mandat u UN-u obeležile su neke od najvećih izbegličkih kriza u poslednjih nekoliko decenija, koji su prouzrokovani sukobima u Iranu i Siriji, ali i krizama u Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj republici i Jemenu. Samo u prethodnoj godini, zbog ratnih sukoba svoj dom je napuštalo 42.500 ljudi dnevno.

UNHCR: Ove godine u Evropu stiže 248.000 izbeglica

Bio je premijer Portugalije od 1995. godine do 2002. godine i kratko je predsedavao Evropskim savetom tokom 2002. godine. Osnivač je portugalskog Saveta za izbeglice 1991. godine.

Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand

Vuk Jeremić (41), srpski kandidat za poziciju generalnog sekretara UN, posle pete runde glasanja izbio je na drugo mesto. On je osvojio osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Svoju karijeru je započeo nakon demokratskih promena 2000. godine, kao savetnik tadašnjeg ministra za telekomunikacije SRJ Borisa Tadića, a u leto 2002. postao je član kabineta premijera Zorana Đinđića, gde je bio specijalni savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Evo šta je Jeremić izjavio nakon što je izbio na drugo mesto na izboru za generalnog sekretara UN

U vreme kada je Boris Tadić bio ministar odbrane, postao je savetnik za evroatlantska pitanja, a kada je Tadić u junu 2004. godine postao predsednik Srbije, Jeremić je postao njegov savetnik za spoljnu politiku.

Za ministra inostranih poslova Srbije izabran je 15. maja 2007. i ponovo, 7. jula 2008. godine, a na toj funkciji bio je do 2012. godine, kada je DS izgubila na izborima. Nakon toga, u junu 2012. godine izabran je za predsedavajućeg Generalne skupštine UN i na toj funkciji proveo je godinu dana.

Foto: Tanjug/Marko Karović Foto: Tanjug/Marko Karović

Bio je član Demokratske stranke, iz koje je isključen u toku svog mandata u Njujorku. Po povratku iz UN, Jeremić je u novembru 2013. godine u Beogradu osnovao Centar međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

JEREMIĆ: Plasirali smo se u samu završnicu izbornog procesa

Miroslav Lajčak (51) zvanični je kandidat Slovačke za generalnog sekretara UN-a i on nakon pete runde glasanja zauzima treće mesto. U poslednjem krugu glasanja izgubio je drugu poziciju na kojoj je do tada bio, osvojivši osam pozitivnih, sedam negativnih i nijedan neodređen glas.

Slovački diplomata ima bogatu političku karijeru, a smatra se da su njegova stručnost, diplomatske i menadžerske sposobnosti njegove glavne prednosti u trci za ovu poziciju.

Svoju karijeru je počeo kao jedan od najmlađih slovačkih ambasadora, sa 31 godinom u Japanu. Bio je i ambasador Slovačke u Beogradu od 2001. do 2005. godine, pa samim tim dobro poznaje prilike na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Lajčak je bio specijalni izaslanik Evropske unije za referendum o nezavisnosti u Crnoj Gori 2006. godine, a period od 2007. do 2009. godine proveo je u Sarajevu, kao izaslanik međunarodne zajednice i EU za Bosnu i Hercegovinu.

Analitičari smatraju da je njegova prednost što dolazi iz regiona istočne Evrope, a iz te regije nikada nije bio izabran generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Takođe, smatra se da je njegova prednost i to što je zbog svog političkog delovanja i svojih stavova proihvatljiv i za SAD i za Rusiju.

Vuk Jeremić: Razmišljam jedino o kandidaturi za generalnog sekretara UN

Sledeće glasanje biće održano 5. oktobra i biće kao i do sada anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti imati glasačke listiće u boji. Negativan glas na obojenom listiću bi značio da se kandidat potencijalno suočava sa vetom.

Drugi petogodišnji mandat prvog čoveka svetske organizacije Ban Ki-muna ističe krajem ove godine i do tada bi trebalo da bude poznato ime njegovog naslednika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA