Ako hoćemo u EU, poglavlje 27 koštaće nas 11 milijardi evra!

Članstvo u EU nije jeftina igračka i za neke investicije verovatno ćemo morati da pozajmimo novac

  • 45

Cilj Srbije ne sme da bude samo otvaranje poglavlja, već suštinske reforme, kako ne bismo ušli u Evropsku uniju nespremni, jer samo poglavlje vezano za životnu sredinu zahtevaće investicije od 11 miliona evra koje ćemo morati da pozajmimo, kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU.

Do kraja godine otvaramo još tri poglavlja, ako se ispune ovi uslovi

On je rekao da Srbija treba da bude spremna da, kada uđe u Uniju, u potpunosti ispunjava svoje obaveze i do kraja koristi članstvo.

- Srbija je donela veliki broj usklađenih propisa, ali se oni često ne primenjuju. Sa druge strane, imaćemo veće troškove nego koristi od članstva ako uđemo u EU nespremni-  kaže Lazarević.

Prema njegovim rečima, postoji više krupnih otvorenih pitanja koje Srbija treba da reši pre nego što postane članica.

KLJUČNO POGLAVLJE 31: Analitičari otkrivaju koja POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU će biti otvorena sledeća

Postoji "mnoštvo tehničkih pitanja u vezi sa pristupanjem Uniji koja zahtevaju izmene Ustava, dok neke od tih promena, po samom Ustavu, zahtevaju i referendum", rekao je on.

PŠrintskrin: YouTube/Ko Je Odgovoran PŠrintskrin: YouTube/Ko Je Odgovoran

Lazarević objašnjava da, s obzirom da predstoje referendumi gde građani treba da se izjasne o članstvu u EU, ali i o promenama Ustava, "bilo bi dobro da se oni spoje u jedan i da se na taj način uštedi vreme i novac".

- Članstvo u EU nije jeftina igračka - rekao je on i objasnio da samo u vezi sa poglavljem 27, koje se tiče životne sredine, Srbija mora da investira više od 11 milijardi evra, što je ogromna investicija za koju će verovatno novac morati da pozajmi.

- Naš cilj je da postanemo uspešna i kredibilna članica koja u potpunosti i bez problema ispunjava sve obaveze iz članstva, a sa druge strane maksimalno koristi to članstvo u EU - rekao je Lazarević.

Kaže da se ne treba se igrati evropskih integracija, već ih treba ozbiljno shvatiti, i raditi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    28. septembar 2016 | 14:36

    Ja necu u tu fascisticku uniju.

  • Milka

    28. septembar 2016 | 13:53

    ÈU ce se raspasti i smatram da nikad necemo biti njihova clanica?!BOZE pomozi da do toga nedode?!

  • LALA

    28. septembar 2016 | 14:29

    Meni ovo igleda kao da je EU propala pa sada traze od ostalih da daju toliki novac da bi sebe pokrili koliko mogu. Sa toliko movca koliko oni traze mi mozemo biti napredniji od njh ako taj novac upotrebimo pametno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA