Stefanović: OEBS se grubo meša u unutrašnje stvari Srbije

Ministar policije će tražiti od OEBS-a potvrdu da li je to njihov zvaničan stav, a ako nije - tražiće izvinjenje i demant

  • 8

Ocenu predstavnika OEBS-a u kojoj se navodi da bi postupanje policije u slučaju Savamala u aprilu trebalo da brine sve građane, Nebojša Stefanović vidi kao "grubo mešanje u unutrašnje stvari Srbije", kojim se ne poštuje ni tužilačka istraga ni sudski postupak koji nije okončan.

Oglasili se čelnici Beograda o RUŠENJU U SAVAMALI

- Veoma sam neprijatno iznenađen i tražiću objašnjenje da li je to zvanični stav OEBS-a, a ako nije tražiću izvinjenje i demant - rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, komentarišući izjavu predstavnika OEBS-a. On kaže da će posle dobijanja odgovora od OEBS-a uputiti zvaničan dopis predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučić šta su naredni koraci MUP-a.

Stefanović je izjavio da ne zna da li je Unutrašnja kontrola MUP-a dostavila svoj izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu o slučaju rušenja objekata u Savamaloj, te da će samo tužilaštvo odlučiti da li će i kada taj izveštaj proslediti zaštitniku građana.

- U skladu za zakonom o krivičnom postupku izveštaje o postupcima koji su u toku i nalazima policije dostavljamo tužilaštvu, a ono može da ih prosledi kome god smatra da treba - rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanje zašto Unutrašnja kontrola MUP-a nije dostavila ombusmanu pomenuti izveštaj.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

On je kazao da ne zna šta je do sada uradio sektor unutrašnje kontrole i u kojoj je fazi.

STEFANOVIĆ: Istrage o rušenju u Savamali i o pretnjama Kesiću biće vođene profesionalno

- Kada budu smatrali da treba da dostave tužilaštvu, ili ako su dostavili tužilaštvu izveštaj i kada tužilaštvo bude smatralo da treba da postupi dalje ono će to učiniti - izjavio je Stefanović, ističući da se ombdusmanu inače dostavljaju svi izveštaji koje traži osim onih koji se direktno mešaju krivični postupak.

Ministar je takođe ukazao da ni u ovom postupku ministri neće biti ti koji donose presude, jer za to postoji pravosudni sistem.

Da sam znao za akciju u Savamali, rekao bih: "Rušite u po bela dana, DAJTE I MENI JEDAN BAGER", poručio Vučić

Po novom zakonu o policiji ministar u istražnom smislu nema nikakvu ulogu, niti može da ima saznanja dokle je istraga stigla, ukazao je Stefanović.

- Istragama se bavi tužilaštvo i daje istrukcije policiji što se odnosi i na sektor unutrašnje kontrole koje ne podnosi ministru izveštaj o tome šta traži tužiaštvo niti šta su procesne radnje vezane za istragu u tom slučaju - naglasio je on.

On je podsetio da se o ovoj temi dosta govorilo i da su svi rekli svoje političke stavove, te da što se tiče istrage slučaj treba prepustiti nadležnim organima.

(Telegraf.rs/Tanjug, N1)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    28. septembar 2016 | 15:32

    Normalno da oebs intervenise kad policija nije uradila nista.Kako i da uradi kad policajaca nema nigde.

  • цмдраган

    28. septembar 2016 | 14:50

    Ма да ли је могуће ???

  • Liks

    28. septembar 2016 | 15:25

    De gi bre ubica od jelenu,dokle jos da gi cekamo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA