≫ 

Najnovija vest iz Nemanjine 11: Vlada utvrdila pregovaračke pozicije za poglavlja 25 i 26 (FOTO) (VIDEO)

Šefica Pregovaračkog tima Srbije za Telegraf kaže da je Vlada završila značajan posao, kada je u pitanju otvaranje poglavlja 25 i 26

  • 2

Vlada Srbije utvrdila je danas pregovaračke pozicije za poglavlja 25 i 26 i na taj način završila značajan posao za njihovo otvaranje, otkrila je u razgovoru za Telegraf Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Otkrila je i kako protiče sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i koju korist od toga imaju građani Srbije, kakav uticaj na pregovarački proces imaju pregovori Prištine i Beograda u Briselu, ali i zašto je otvaranje poglavlja 5 bitno za Srbiju.

Miščević: Zbunjenost o EU ne utiče na reforme u Srbiji

U Slovačkom predsedavanju EU su potvrdili da bi do kraja godine mogli da otvorimo poglavlje 5 o javnim nabavkama, 25 o nauci i istraživanju i 26 o kulturi i obrazovanju, ali da bi do toga došlo, potrebno je da se ispune neki uslovi.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Pre svega, treba da ispunimo jedan opšti uslov, a to je normalizacija odnosa i implementacija svega onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine. Za napredak Srbije u pregovaračkom procesu jako je važan i napredak u tom dijalogu. Ovih dana naše kolege sa delegacijom iz Prištine razgovaraju o jednoj važnoj temi u Briselu, a to su telekomunikacije. Videćemo kakav će biti rezultat. Marko Đurić i njegove kolege nisu obeshrabreni i oni imaju jaku argumentaciju i na najbolji mogući način štite interese Srbije - kaže Miščević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

BRISEL: Bez napretka u pregovorima Beograda i Prištine

Države članice čekaju ocenu ovog dijaloga kako bi mogli da donesu i ocenu o otvaranju poglavlja 5, koje se odnosi na javne nabavke. Glavni problem javnih nabavki u Srbiji je njihova neransparentnost i to je, prema rečima šefice Pregovaračkog tima Srbije, problem koji prvo treba da rešimo.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Naša je obaveza da se usklađujemo sa onim što su standardi u javnim nabavkama u EU, koji su jako razvijeni, koji se menjaju dok mi čekamo otvaranje pregovaračkog poglavlja. To znači da ćemo mi paralelno i pregovarati kako ćemo te nove izmene i unositi. Jedan od osnovnih problema je netransparentnost javnih nabavki, ali je centralizovanje i otvaranje elektronskih ponuda jako značajno i mi tu imamo jako dobre ocene. Imao i problem dugotrajnosti procedura, koje predstavljaju ozbiljan problem i za firme koji su ponuđači i za one koji su korisnici.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Tanja Miščević: Hrvatski zahtev NEMA PODRŠKU EU, danas OTVARANJE POGLAVLJA 23 i 24!

Miščević tvrdi da je postoje dva bitna razloga zbog kojih su se odlučili prvo za otvaranje poglavlja 5.

- Poglavlje o javnim nabavkama je jako bitno za Srbiju, jer time napredujemo u jednoj oblasti koja je i za poslovno okruženje jako ozbiljan problem. Drugi razlog je zašto smo uzeli ovo poglavlje jeste činjenica da nema borbe protiv korupcije bez praćenja napredka u javnim nabavkama i to se dokazalo svuda, a ne samo u Srbiji - trvdi Miščević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prema njenim rečima, naša argumantacija je uvek napredak u reformskom procesu. Nažalost, politička argumentacija uslovljavanja sa napredkom u dijalogu uvek je primat.

Sam proces pristupanja EU nije jeftin, a nedavno je objavljeno da otvaranje poglavlja 27 koje se tiče zaštite životne sredine zahteva ulaganja od 11 miliona.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Mi jedinu jasnu cifru koju imamo za troškove u ovom momentu jeste proračun iz 2011. godine i ta cifra iznosi 6.2 milijarde. A onda su nam kolege koje se bave vodama rekle da će ta cifra biti dovoljna samo za vode. Tako da je verovatno da će biti i duplo više od toga. Preciznu brojku nemamo, tek je proračunavamo. Drugu konkretnu cifru koju imamo je da nam je za poglavlje 24 potrebno 15 miliona, ali u periodu do 2020. godine - rekla je Miščević.

ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA SRBIJE SA EU UPOZORAVA: Poglavlje 27 je veoma zahtevno i obimno!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ona je istakla da to nije trošak pristupanja EU, već trošak našeg prilagođavanja na normalan život.

- Dakle, kada kažem otpadne vode, govori se o obezbeđivanju kanalizacionih odvoda i filtera i za fabrike i za druga postrojenja, koji neće prljati naše reke, u toj meri da nam akumulaciona jezera ne bi bila zatrovana do te mere da se pitamo da li ćemo 2020. imati pijaću vodu u Srbiji. I to je rešenje jednog drugog, značajnog problema, to nije trošak. Mi pokušavamo da to što jeste potreba bude predstavljeno kao investicija za nekoga ko zna da investira- rekla je Miščević.

Pogledajte ceo intervju sa Tanjom Miščević.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA