Dačić: Savet bezbednosti UN da utiče da se zakon o Trepči stavi van snage (FOTO)

Prema njegovim rečima, udar na Trepču nije samo udar na jedno preduzeće, već udar na pravo jednog naroda da postoji na jednom prostoru

  • 2

Srbija očekuje od država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da iskoriste svoj autoritet kako bi uticale da se prištinski Zakon o Trepči stavi van snage, izjavio je danas u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić: Od Trampa ne očekujte čuda, neće biti sipanja dolara u Srbiju

DAČIĆ ODLUČAN: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

- Očekujemo da države članice Saveta bezbednosti iskoriste snagu svog autoriteta kako bi uticale da se ovaj Zakon stavi van snage, radi sprečavanja negativnih pravnih i bezbednosnih posledica koje prete da ugroze stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu i proces dijaloga i normalizacije odnosa - rekao je Dačić u sedištu UN.

On je dodao da će, u protivnom, Kosovo i Metohija postati "crna rupa" Evrope gde je privatna svojina apsolutno nezaštićena.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Prema njegovim rečima, udar na Trepču nije samo udar na jedno preduzeće, već udar na pravo jednog naroda da postoji na jednom prostoru i udar na same temelje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, na kojoj počivaju mir i stabilnost u Pokrajini.

On je podsetio da je Trepča žila kucavica i osnov postojanja Srba na severu Kosova i Metohije, da su na Trepčinoj zemlji izgrađena srpska naselja, u njenim rudnicima rade hiljade ljudi i od toga izdržavaju svoje familije.

- Za njih je odbrana Trepče odbrana prava da postoje - dodao je Dačić na sednici SB posvećenoj Kosovu.

U tom smislu je pokušaj da se Trepča otme svojim zakonitim vlasnicima ujedno i pokušaj da se dovrši etničko čišćenje nad Srbima i da se trajno dovede u pitanje etnička struktura u srpskim sredinama, što je neprihvatljivo, istakao je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dipe

    17. novembar 2016 | 17:38

    IMA BRE DASE UTIČE

  • OBILIC

    17. novembar 2016 | 17:28

    Sad dača igra siguricu moze kako hoće jer imamo dobre najbolje pozicije u novoj globalizaciji. Znate zasto zato što smo to mi VITEZOVI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA