Nikolić: Srbija zacrtala svoj evropski put i pruža ruku Hrvatskoj (FOTO)

U Hrvatskoj kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi, kaže predsednik Nikolić

  • 9

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Srbija jasno zacrtala svoj evropski put i da neće odgovarati na provokacije, dodajući da Srbija pruža ruku Hrvatskoj i poziva je na razgovor. Povodom hrvatske blokade na otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU Nikolić je na sastanku ministarskog saveta Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju rekao da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji daleko iznad zakona zemalja članica Evropske unije i da Srbija ne prihvata rečnik ucena.

JADNA JE EU U KOJOJ HRVATSKA VODI GLAVNU REČ: Dačić o blokadi poglavlja

SRBIJA STOPIRANA NA PUTU KA EU ZBOG UDŽBENIKA: Svi pričaju o poglavlju 26, ali da li znate na šta se ono odnosi?

- Očekivali smo podršku i odobravanje svih zemalja članica EU, makar za one zahteve koji su bili jednaki za sve, kad već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom i koji nisu bili deo kroz koji su prolazili ostali kandidati, danas članovi EU - rekao je Nikolić u obraćanju učesnicima zasedanja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nikolić je rekao da je Srbija jasno zacrtala svoj evropski put i ulaže napore da odgovori svim zahtevima koje valja ispuniti na tom putu.

- Ne odgovaramo na provokacije, pokušavamo da ne srušimo tek izgrađene mostove, ali poručujemo svima da to nije znak naše slabosti. Najlakše je posvađati se, ništa nije teže nego doći do pomirenja i sačuvati ga - ocenio je Nikolić.

On je rekao da u Hrvatskoj "kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Veličaju se simboli pod kojima su u Hitlerovoj tvorevini, NDH, ubijani Srbi, Romi i Jevreji. Predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima što je, ne znajući šta radi, u paketićima poklonila deci jednu malu čokoladu proizvedenu u Srbiji, fukcioner ministarstva pravde loše rezultate učenika u međunarodnoj konkurenciji tumači time što su testirana i deca ometena u razvoju i pripadnici nacionalnih manjina - rekao je Nikolić.

- Vrhunac, Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, tako se ne gradi, već razgrađuje. A, mi danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba - dodao je Nikolić.

(Beta/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    13. decembar 2016 | 11:52

    Tako je precedniče čvrsto Evropskim putem. Svaki drugi put je pogrešan i vodi u Ambis.

  • Pakistanac

    13. decembar 2016 | 12:26

    Ko tebe sta pita?Idi peci rakiju i ne javljaj se vise!

  • amer

    13. decembar 2016 | 12:02

    Pa daj i dupe hrvatskoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA