GDE JE ZAVRŠILO OKO 7.000 IKONA? Srbi iz Hrvatske o verskom nasleđu koje je nestalo tokom rata

Uprkos obećanjima hrvatske strane još postoje napadi na objekte i sveštenstvo SPC u toj zemlji

  • 18

Udruženje Srba iz Hrvatske smatra apsurdnim zahtev zvaničnog Zagreba da Srbija vrati ikone i druge bogoslužbene predmete koji su preneti tokom sukoba i tako spašeni od sigurnog unište, dok uprkos obećanjima hrvatske strane još postoje napadi na objekte i sveštenstvo SPC u toj zemlji. U saopštenju Udruženja Srba iz Hrvatske dostavljenom medijima se navodi da u toj zemlji i dalje postoji nedovoljna briga institucija kulture koje se bave ovom problematikom.

Nikolić: Ne dozvoljavamo da nas nišane!

O SRBIJI, HRVATSKOJ, POGLAVLJIMA, FUDBALU I JOŠ PO NEČEMU: Ovo nije lekcija iz evropskih vrednosti, već valjanje u blatu Balkana

- Zato smatramo da je apsurdan zahtev da se vrate ikone i drugi bogoslužbeni predmeti koji su prenešeni u Srbiju i tako spašeni od sigurnog uništenja. Ako nisu u situaciji da otkriju počinioce dosadašnjih nasrtaja na crkvene objekte, kako planiraju zaštititi to kulturno blago kada bi došlo do njegovog povratka - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iz Udruženja Srba u Hrvatskoj postavljaju pitanje šta je sa onim delom kulturnog blaga koje je posle progona Srba ostalo u Hrvatskoj, i sada mu se gubi svaki trag?

- Gde je završilo oko 7.000 ikona koje su nestale u ratnom vihoru tokom devedesetih u Hrvatskoj?! Nisu samo nestale ikone, već i bogoslužbene knjige, arhivska građa i mnogo toga još što je pripadalo Srbima - navodi se dalje u saopštenju.

Foto: Wikimedia / Peter Denton Foto: Wikimedia / Peter Denton

Udruženje Srba u Hrvatskoj smatra da bi u ovakvim okolnostima bilo neodgovorno ispuniti ove zahteve, jer bi onaj koji bi tu ulogu preuzeo na sebe preuzeo i samu odgovornost.

Tim više jer, kako dodaju, ikone nisu samo umetničko blago, one su i kultni predmeti i njihov je vlasnik najpre SPC, a onda i srpski narod.

- Povraćaj kulturnih dobara u Hrvatsku regulisan je i Protokolom potpisanim 23. marta 2012. u Zagrebu. U okviru ovog Protokola nalazio se i spisak sa podacima o 1.065 predmeta koji su tema povraćaja. Konačan spisak, pored sakralnih dela, sadrži i arhivsku građu iz manastira SPC sa teritorije Hrvatske. Reč je o predmetima koji imaju duhovnu vrijednost za pravoslavne vjernike sa tog područja - stoji u saopštenju, koje je potpisao generlani sekretar Udruženja Milojko Budimir.

Pitanje povratka kulturnog blaga u Evropskom parlamentu još su ranije pokrenuli hrvatski poslanici Tonino Picula i Dubravka Šuica, uslovljavajući Srbiju za povraćaj preostalih dragocjenosti sa zahtjevom da to bude deo pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u članstvo EU.

Prema njihovoj računici do 1993. iz Hrvatske je „otuđeno“ 22.829 muzejskih predmeta i 3.097 kulturnih dobara. Iako je do tada najveći deo bio vraćen to nije zadovoljilo hrvatske poslanike.

Foto: Flickr/inyucho Foto: Flickr/inyucho

Novo uslovljavanje Hrvatske oko otvaranja Poglavlja 26 da se vrati i odnešeno kulturno blago predstavlja samo nastavak ranije politike koja je u tužbu protiv Srbije za genocid unijela i krađu kulturnog blaga.

- Naša očekivanja od nove hrvatske vlade bila su da će najpre pokrenuti pitanje dostojanstvenog povratka onih kojima je to kulturno blago pripadalo i tako ispuniti obaveze koje je preuzela Hrvatska zatvarajući Poglavlje 23 „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ -

Tada predstavnici Srba u Hrvatskoj pa ni Srbija nisu uslovljavali Hrvatsku iako su za to imali sve argumente, stoji takođe u saopštenju.

Očekivanja su bila i da će Hrvatska kao članica EU prihvatiti standarde koji vrede u svim civilizovanim zemljama u svetu i tako ispuniti preuzete obaveze iz bilateralnih i međunarodnih ugovora, a posebno Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. godine. Nažalost od kada je Hrvatska postala punopravna članica EU stanje za Srbe u Hrvatskoj kao i za one u izbjeglištvu ne samo da se poboljšalo nego je postalo još teže.

Izbegli i prognani Srbi iz Hrvatske već duže vreme čekaju da se zaustavi svojatanje srpske kulturne baštine i da se konačno stavi tačka na pokušaj ucene Hrvatske, koja traži da ulazak Srbije u Evropsku uniju bude uslovljen i vraćanjem umetničkog blaga.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soka

    14. decembar 2016 | 12:39

    Od svog nasleđa nemaju ništa, pa tuđe uništavaju, ili unovčavaju.

  • Kure

    14. decembar 2016 | 12:26

    Vratite vi pravo Srbima na normalan život u toj hrvatskoj

  • Wien

    14. decembar 2016 | 13:22

    Ma nije moguce...pa Hrvati stalno givore kako su cuvali nase crkve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA