≫ 

Vučić: Od Rusije šest "migova", 30 tenkova, 30 oklopnih izviđačkih vozila (FOTO)

Vučić je dodao da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije do te mere da to kao da neće biti ista vojska

Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona MiG-29, pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati između 180 i 230 miliona evra, rekao je danas srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, preneo je Sputnjik.

Osim "migova" iz Rusije stiže i RAKETNI SISTEM! "BUK M1" će štititi SRPSKO NEBO! (FOTO)

- Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima - rekao je premijer.

On je dodao da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije do te mere da to kao da neće biti ista vojska.

- To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5mm, manje topove - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

On je rekao da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

- Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće - rekao je Vučić.

U šaljivom tonu Vučić je rekao da su "naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", a da je on u jednom trenutku rekao: "pa samo što niste tražili nuklearno oružje", na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

- Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o "buku" pre svega, i o "buku M2" i o "tunguski", ali za 2018. godinu, što je za godinu dana - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

On je dodao da misli da je urađen ogroman posao za našu zemlju, "sve što smo pričali decenijama, 29... 30 godina". Vučić je podsetio i da helikopteri nisu nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju. Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.

Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i u martu da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji.

Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

- Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje i tako ćemo i da postupimo - naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

- Mi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo - primetio je Vučić.

On je istakao da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan, jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavale uvek isto i nikad ništa niko nije ispunio.

- Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom da čuvamo svoju nezavisnost, štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske sa različitih strana uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali - zaključio je Vučić.

Vučić je naglasio da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

- Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju - političku, ekonomsku, vojnu - do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja - rekao je Vučić Šojguu.

- Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu… To je naš stav, ništa se nije izmenilo kada je to u pitanju - istakao je Vučić.

On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji. Šojgu je u pozdravnoj reči poželeo dobrodošlicu Vučiću na srpskom jeziku.

U neformalnom razgovoru on je rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe BARS koje su održane u oktobru u Srbiji trebalo da postanu godišnji događaj.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke letno-taktičke vežbe BARS 2016 i drago nam je da reč BARS označava bratstvo pilota Rusije i Srbije. To je dobro ime, ono mora da se učvrsti i moramo da ove vežbe održavamo na godišnjem nivou - izjavio je Šojgu.

Šojgu je dodao da su takođe uspešno prošle trilateralne zajedničke taktičke vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, uz učešće Belorusije.

- Imamo dobru saradnju za izvođenje zajedničkih vežbi i predlažemo da se ova praksa razvije. U bliskoj budućnosti ćemo razmeniti odobrene planove za 2017. godinu i, naravno, ne možemo da ne podsetimo na učešće tima Vojske Srbije na Međunarodnim igrama 2016, gde ste pokazali dosta dobre rezultate - rekao je Šojgu.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Pored toga, ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2017" i Međunarodnim vojnim igrama 2017. Šojgu je, takođe, uputio poziv ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđevicć da učestvuje u radu šeste Moskovske međunarodne konferenciji o bezbednosti u aprilu 2017.

Rusija je, takođe, spremna za jačanje vojne saradnje sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja, dodao je ministar. Šojgu je zahvalio srpskom premijeru za podršku u humanitarnoj organizaciji u sirijskom Alepu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alibaba

    21. decembar 2016 | 21:08

    Ovo oružije je poboljšalo operativno funkcionalne sposobnosti vojke.

  • Nane

    21. decembar 2016 | 18:25

    Najzad da i Srbija ima nešto moćno što je radost svim građanima!

  • marina

    21. decembar 2016 | 20:44

    Zahvaljujući premijeru sklapamo čvrsta prijateljstva sa mnogima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA