ISTORIJSKI DOGOVOR U MOSKVI! Dačić: Srbija vodi politiku da sačuva mir

Srbija vodi politiku ne da vodi rat nego da sačuva mir, kaže Dačić

  • 12

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je dogovor koji je u Moskvi finalizovan između premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Rusije Sergeja Šojugua od istorijskog značaja. Ocenivši da će to "neki sa strane" različito da tumače i komentarišu, on je naglasio da je Srbija sada u prilici da jača odbrambenu moć, te da je ovo bila prilika da se naš odbrambeni potencijal poboljša.

Za Brisel NEMA DILEME ni posle Vučićeve posete Moskvi: EU ostaje prioritet Srbije (FOTO)

Vučić "isprobao" jedan od Migova 29 koji stiže u Srbiju, za koje ruski pukovnik kaže da su NEPOBEDIVI (FOTO)

- Ovde nije reč o klasičnom kupoprodajnom ugovoru, to je više donacija - napomenuo je šef diplomatije i dodao da Srbija treba da plati prilagođavanje tih sistema, da ih modernizuje, što je daleko od pune cene.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Za Srbiju je, kako je naveo, važno da bude jaka, jer, primetio je, ona nije deo vojnih blokova.

- Srbija će nastaviti politiku vojne neutralnosti - poručio je Dačić i naveo da da samo jaka Srbija može da zaštiti svoje nacionalne i državne interese.

Kako je zaključio: Srbija vodi politiku ne da vodi rat nego da sačuva mir.

Primetio je, međutim, da kad Hrvatska nabavlja oružje "onda kažu da time ne preti nikome i da se sprema za mir".

Zbog toga je dobro, šaljivo zaključio, "da se odnosi zadrže na čokoladnom ratu".

Scene iz Ankare i Berlina opominju

Scene iz Ankare i Berlina, kao i prethodnih godina iz Brisela, Pariza i Nice, opominju da je terorizam pošast našeg vremena i da u borbi protiv njega moramo biti ujedinjeni, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

On je, u uvodnom predavanju novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije, istakao da Srbija ostaje dosledno posvećena očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, daljem razvoju prijateljskih odnosa sa vodećim akterima međunarodne politike, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i dobrosusedskim odnosima.

Prema njegovim rečima, bitno je da Srbija zadrži fokus na očuvanju dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa velikim zemljama, da unapređuje saradnju sa zemljama u okruženju i sačuva vojnu neutralnost, kako bi se svojim komparativnim prednostima nametnula kao faktor stabilnosti i progresa regiona.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Svoju posvećenost očuvanju mira i stabilnosti, kako u zemlji, tako i u regionu, u proteklom periodu, Republika Srbija je dosledno pokazivala. Dijalog Beograda i Prištine i ispunjenje svih dogovorenih tačaka prihvatili smo kao način ostvarivanja suživota u našoj južnoj pokrajini i ostaćemo istrajni u borbi za opstanak, povratak i dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji - istakao je Dačić.

On je dodao da Srbija, odgovornom i odmerenom politikom ulaže sve svoje napore da očuva mir u regionu.

- Samo stabilno okruženje može da bude garant ekonomskog razvoja i napretka. Svojim postupcima Republika Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost po druge. Na učestale provokacije Srbija odgovara izbalansirano i promišljeno vodeći računa da strateški ciljevi ne budu ugroženi - kaže Dačić.

On je ukazao da vodeći svetski lideri vrlo često o Srbiji govore kao ključnoj zemlji regiona i zemlji sa kapacitetima da ponese lidersku funkciju.

- Ove reči svakako gode, ali one nose i dodatno breme i moramo biti svesni te odgovornosti. Istorija našeg regiona je teška i prepuna emocija koje često zamagle pravi put i skreću nas sa glavnog cilja - da postanemo ravnopravan deo evropske porodice. Zbog toga je izuzetno važno da dosledno stremimo dostizanju vrednosti visoko razvijenih društava, da učimo od najboljih i stečena znanja primenimo za dobrobit nas i novih generacija - napomenuo je Dačić.

Ima rezolucija za koje ne možemo da glasamo

Ministar spoljnih poslova  izjavio je  da se Srbija tokom predsedavanja OEBS trudila da ne pređe liniju koja je označavala pristrasnost, a da u određenim momentima ima rezolucija koje su toliko oštre da Srbija ne može da ih podrži jer ima svoje interese.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa nedavno usvojenom rezolucijom u Generalna skupština UN kojom se poziva na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu, kada je Srbija glasala protiv, ponovio da ima rezolucija koje su bile toliko oštre da prelaze granicu da se to može ceniti kao uzdržanost.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Jezik, ton, način kako se karakteriše Rusija u tom dokumentu za Srbiju je bio neprihvatljiv - naveo je šef diplomatije.

U konrektnom slučaju, dodao je, teško bi bilo zadržati dobre odnose sa Rusijom ukoliko bi se priključili takvoj rezoluciji.

Ministar spoljnih poslaova je naglasio da Srbija neće imati posledica zbog toga što nije podržala pomenutu rezoluciju jer je, kako je rekao, naša zemlja autonomna u vođenju spoljne politike.

Dodao je da nismo deo EU, da ne utvrđujemo zajedničku politiku već smo u obavezi da joj se postepeno prilagođavamo.

- Rusija je u toj rezoluciji okvalifikovana na najgori mogući način te Srbija zbog toga nije mogla da prihvati rezoluciju - rekao je Dačić i dodao da ne veruje da bi zemlje koje možda prigovaraju Srbiji zašto nije glasala ili je bila uzdržana da bi glasale za reziluciju kada bi se na sličan način okarakterisalo stanje na Kosovu.

- Nama neko da drži lekcije iz principijelnosti - daleko su oni od toga - zaključio je Dačić.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. decembar 2016 | 15:46

    Dacic je se od 2000. pa i ranije zalagao za dobre odnose sa RUSIJOM.

  • Sokrat

    22. decembar 2016 | 19:25

    Zasto niste kupili "nove" 29ke.Za 200 miliona dolara mogli ste da kupite bar deset komada...Ne veruj DANAJCIMA ni kad poklone donose....

  • Lex

    22. decembar 2016 | 18:17

    Vucicev megafon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA