≫ 

STEFANOVIĆ POSLAO PISMO INTERPOLU: Abanija se meša u suverenitet Srbije!

- Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano "Kosovo" nije - istakao je ministar

  • 16

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pismo generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku povodom slučaja Ramuša Haradinaja.

ČEKA SE ODLUKA: Haradinaj pred sudijom u Francuskoj (FOTO)

On je u pismu istakao da zahtev ministra unutrašnjih poslova Albanije Saimira Tahirija za ponovnu procenu Crvene poternice raspisane za Ramušem Haradinajem predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Srbije.

- Zahtev Tahirija, predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Srbije, koja je punopravna članica Interpola - rekao je Stefanović i podsetio da je Srbija prošle godine jasno ukazala na sve pravne, činjenične i bezbednosne aspekte eventualnog razmatranja prijema takozvanog "Kosova" u Interpol.

Ministar je dodao da zahtev albanskog ministra predstavlja i nedopustivo mešanje u osnovna načela rada Interpola koja se odnose na očuvanje suvereniteta članica i dobrovoljnosti u saradnji nadležnih institucija u oblasti međunarodne operativne saradnje.

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

- Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano "Kosovo" nije - istakao je ministar Stefanović.

Potpredsednik srpke vlade podsetio je i da je osnovno načelo Interpola da je svaka država članica suverena u donošenju odluka i sprovođenju međunarodnih pravila i preuzetih obaveza i istakao da primer postupanja nadležnih organa Slovenije po međunarodnom nalogu, koji je navedena u zahtevu albanskog ministra policije, nije pravilo u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Ministar je naglasio da su u Crvenoj poternici za Haradinajem ispunjeni svi standardi tog instituta, kao i da je poternica pripremljena i objavljena u skladu sa pravilima, procedurama i standardima Interpola.

- Duboko sam uveren da ekspertski karakter organizacije kakva je Interpol treba da očuva fokus na struku i samim tim da izbegava razmatranje ovih pitanja koja imaju očiglednu političku konotaciju koja nije u duhu Ustava Interpola - zaključio je Stefanović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefsn

    12. januar 2017 | 13:49

    Stefsnovicu, ja tebi ne bi dao da budes direktor vrtica !!!

  • Миладин

    12. januar 2017 | 18:21

    Чотам коментаре видим наши људи са свих простора и даље по старом мешају бабе и жабе, лупају у својим коментарма онако како су наши стари говорили „као Максим по дивизији". За неупућене овде се ради о осуди и изручењу доказаног криминалца који има заштиту моћне и велике еу у коју ми толико журимо а где нас нико не чека и не жели.

  • Srba

    12. januar 2017 | 13:04

    To pismo mozes da okacis macku znas i sam za sta. Sigurno je pismo poslo po golubu pa kad stigne prolece i pismo ce stici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA