≫ 

Američki ambasador svoje organe ostavlja građanima Srbije: Skot potpisao donorsku karticu

- Prema zakonu o transplantaciji, bez obzira na donorsku karticu, ipak se i dalje porodica osobe koja je potencijalni donor pita da li njegovi organi smeju da se uzmu i taj zakon se neće mnogo promeniti

  • 26

Da bi se u Srbiji uspostavio redovan program presađivanja organa, potrebno je oko dva miliona potencijalnih donora. Interesantno, nedavno je i američki ambasador Kajl Skot potpisao donorsku karticu.

Do organa za dva-tri dana: Srbija primljena u Evrotransplant!

- Potpisivanje donorske kartice ne obavezuje potpisnika, već pokazuje koliko je raspoloženje nacije da donira organe. Prema zakonu o transplantaciji, bez obzira na donorsku karticu, ipak se i dalje porodica osobe koja je potencijalni donor pita da li njegovi organi smeju da se uzmu i taj zakon se neće mnogo promeniti.

- Ono na čemu sam insistirao na jednom sastanku kada smo raspravljali o tome je da u Srbiji bude praksa baš kao u Belgiji - ukoliko neko tokom svog života izričito zabrani da mu se uzmu organi i ima to napismeno, onda neće biti donor - objašnjava prof. dr Miljko Ristić.

Na pitanje da li bi, ako Skot umre van granica Srbije i njegova porodica nađe donorsku karticu i to shvati kao njegovu želju, Srbija mogla formalno pravno da iskoristi njegove organe, taj strčnjak kaže kako bi to trebalo pitati pravnike, prenosi "Alo!".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAKSIM

    26. januar 2017 | 09:07

    A šta ćemo ako nam ode živ. Treba pitati Tačija za savjet

  • Mirko&Slavko.

    26. januar 2017 | 09:50

    Боље да је оставио који долар.Шта урадити са истрошеним и изхабаним резервним деловима његовог тела? Ал гест је добар.

  • stvarno?

    26. januar 2017 | 10:20

    ali odmah . nema cekanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA