Zemlje bivše SFRJ dele nekretnine vredne više od 110 miliona dolara: A oko imovine na ovim lokacijama će biti i problema

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom sveta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva

  • 34

Očekuje se da uskoro u Beogradu bude održan sastanak o podeli imovine bivše SFRJ na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Jugoslaviji imale status republika razgovarati o podeli 51 nekretnine, vredne više od 110 miliona dolara.

Zorana Mihajlović o odluci Prištine da otme srpsku imovinu: Formiraćemo zajednički stav sa Vučićem (FOTO)

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom sveta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podeljene 72 nekretnine.

- Naš je interes da što je moguće pre okončamo Aneks B i da jednostavno izadjemo s jednom čistom situacijom da i mi popišemo u punoj meri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamena - ima tu raznih modela - rekao je za RTS generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Podela imovine koju je posedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo - od podeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekta. Čeka se podela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu rešena.

Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

- Ono što je za nas bilo važno i zašto smo insistirali da se Moskva i Nju Delhi posebno tretiraju je pitanje reciprociteta jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi inisistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir - istakao je Odalović.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dve u Njujorku jedan u Nemačkoj, Japanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekrtnine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    18. mart 2017 | 11:56

    Kada su u pitanju nekretnine ili zlato Karađorđevića,sportski uspesi...sve je to bilo zajedničko i deli se...A kada je u pitanju neki dug,neki problem,krivica neka za nešto ili bilo šta loše,naslednik je samo Srbija?! Ološi licemerni.Kao pijavice su nas sisali decenijama i iskorišćavali tako mali i jadni bez istorija,kultura,bez identiteta...šlepali se uz nas i onda otišli.

  • Caki

    18. mart 2017 | 14:59

    Bolje da nesto novo stvaraju, a ne da dele ono sto je nekad sa mukom stvarano. Zasto li primaju velike plate?

  • Aus

    18. mart 2017 | 12:07

    Imam jedno pitanje ako moze da neko odgovori na njega . Jesu Ove nekretnine kupljene za vreme kraljevine jugoslavije ili za vreme tita? Ako su za vreme kraljevine jugoslavije hrvaca,Slovenia imaju samo mali dijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA