Vučić poklonio kopiju Miroslavljevog jevanđelja Kazahstanu (FOTO)

Vučić je nacionalnu biblioteku Kazahstana obišao u nastavku posete toj zemlji, gde boravi kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, na otvaranju međunarodne specijalizovane izložbe "Astana Ekspo - 2017"

  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je danas Biblioteci prvog predsednika Kazahstana - Elbasi, u Astani, kopiju Miroslavljevog jevanđelja. Vučić je nacionalnu biblioteku Kazahstana obišao u nastavku posete toj zemlji, gde boravi kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, na otvaranju međunarodne specijalizovane izložbe "Astana Ekspo - 2017".

Vučić je jedini koji može i treba da donese odluku o novom premijeru: Marija Obradović za Telegraf o sednici Predsedništva SNS (VIDEO) (FOTO)

Han u Beogradu: Plan Berlina nije zamena za članstvo; Vučić: Pretnje iz Prištine me plaše i brinu (FOTO)

Biblioteka u Astani je napravljena kao muzej i posvećena je životu prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, sa kojim će Vučić sutra imati zvanični sastanak.

Biblioteka je posvećena životu Nazarbajeva i podizanju Kazahstana na noge i sadrži ličnu kolekciju knjiga predsednika Kazahstana, ličnih fotoalbuma njemu najbližih ljudi i porodice, kao i o njegovom životu uopšte.

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

U Biblioteci je, u čast posete predsednika Srbije, jedan deo posvećen saradnji sa našom zemljom, a izloženi su posvete i orden, koji je Nazarbajev prošlog avgusta dobio od tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, ali i ranijim odlikovanjima naše zemlje.

Kupola zdanja je, inače, u obliku oka koje gleda u nebo, a poruka je da Kazahstan gleda u budućnost.

Predsednik Vučić se u bliblioteci upisao u knjigu gostiju.

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

VUČIĆ OBIŠAO FABRIKU NAMENSKE INDUSTRIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je prethodno dvodnevnu posetu Kazahstanu obilaskom namenske industrije.

Vučić je obišao kompanije "Kazahstan Aselsan inženjering" i "Kazahstan Paramaunt inženjering", kompaniju koja je najveće je preduzeće u centralnoj Aziji po izradi savremenih oklopnih vozila točkaša.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Paramaunt proizvodi oklopna vozila BKM "Arlan" sa pogonom 4x4, BKM "Nomad" 4x4 i BTR "Baris" sa pogonom 6x6, kao i 8x8.

Pogon je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava izradu oklopnih vozila sa ojačanom protivminskom zaštitom, prostire se na 13.500 kvadratnih metara, a kapacitet je 120 vozila godišnje.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

U kompaniji "Kazahstan Aselsan inženjering" predsednik se informisao o vojnoj optici.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

To preduzeće, koje je od decembra prošle godine pod upravom Ministarstva odbrane i aerokosmičke industrije Kazahstana i jedinstvena je po tome što ima status naionalne kompanije, proizvodi vojnu optiku.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREMIJEROM KAZAHSTANA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u Astani, sa premijerom Kazahstana Bakitžanom Sagintajevom. Vučić je  razgovarao sa šefom kazahstanske vlade o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i podsticanju privredne saradnje.

Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja.

Mada su zvanični Beograd i Astana potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini još 2010. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2012, ekonomsku saradnju karakteriše skroman obim, pa i struktura razmene, kojom dominiraju energenti i nizak nivo investicija.

Robna razmena između dve zemlje je, prema poslednjim dostupnim podacima objavljenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, iznosila u periodu januar-septembar 2016. godine svega 28,2 miliona dolara, pri čemu je srpski izvoz bio vredan 15,05 miliona, a uvoz 13,18 miliona dolara.

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

Godinu dana ranije, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana težila je 166,6 miliona dolara, uz deficit na srpskoj strani od 117,8 miliona dolara.

U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok se iz Kazahstana najviše uvoze energenti.

Kazahstan je zemlja sa više od 17 miliona stanovnika i predstavlja značajno tržište, zbog čega je važno unapređenje trgovinske saradnje koja bi srpskim kompanijama omogućila veći plasman proizvoda.

U Beogradu je u avgustu prošle godine održano prvo zasedanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Bruto domaći proizvod Kazahstana je, prema podacima Svetske banke, prošle godine iznosio 184,5 milijardi dolara, dok je BDP po stanovniku bio 10.518 dolara.

PREDSEDNIK VUČIĆ URUČIO ORDEN TOKAJEVU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas predsedniku Senata parlamenta Kazahstana Kasimu-Žomartu Kemeluliju Tokajev Orden srpske zastave prvog stepena.

Odluku o dodeli ordena doneo je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Šef srpske države nalazi se u dvodnevnoj poseti Kazahstanu, tokom koje je obišao namensku industriju, Biblioteku prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, kojoj je uručio Mirosavljevo Jevanđelje, i potom razgovarao sa kazahstanskim premijerom Kazahstana Bakitžanom Sagintajevom

Vučić će večeras prisustvovati svečanom otvaranju „Ekspa 2017“, a na toj svečanosti biće više svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Ðinping.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA