Albanci i Srbi bi zbog ovoga mogli da se pomire: Tači i Haradinaj strahuju jer je proradio Specijalni sud za zločine OVK

Kosovski političari sada najviše strahuju jer je konačno došao red na njih

  • 14

Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova od danas je konačno spreman za rad. Očekuje se podizanje prve velike optužnice koja će obuhvatiti velike zločine koje je OVK činila u razdoblju od 1998-2000. godine, kada je došlo i do najvećeg etničkog čišćenja Srba sa Kosova.

 

Užasno svedočenje albanskih terorista o masakru Srba: Silovali smo vaše devojčice, vadili im oči i komadali ih (FOTO)

 

Zločin po zločin Hašima Tačija: Gde je i kako ubijao nekadašnji lider UČK, koliko je krvavih tragova ostavio za sobom

 

Specijalni sud je osnovan u kosovskoj Skupštini i procesuiraće samo zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Sudeći po odgovornosti koju Hašim Tači ima, kao jedan od komandanata OVK, on je jedan od onih koji bi trebalo najviše da se plaše.

 

Međutim, Tači govori da ne strahuje od ovog suda.

 

Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Zuma Press - News

Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Zuma Press - News

 

- To može da bude samo njegova priča za javnost. Ali, tačno je da bi trebalo najviše da se plaši jer nema šanse da ne snosi odgovornost za sve što je OVK pod njegovim vođstvom počinila.

 

- Čak ga je i Dik Marti identifikovao kao najvećeg zločinca i naredbodavca. Ne treba da se plaši samo ako mu je neko obećao političku zaštitu - rekao je za Telegraf.rs predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

S druge strane Ramuš Haradinaj otvoreno govori da je formiranje Specijalnog suda loša vest za Kosovo.

 

- On je još jedan od tih zločinaca koji treba najviše da strahuje i za njega to jeste loša vest jer će se pokazati istina. Konačno čemo imati zvaničnu potvrdu da ono što su oni radili nije bila borba za slobodu nego zločinački poduhvat pod palicom Albanije - kaže Drecun.

 

Foto: Tanjug/AP, wikipedia

Foto: Tanjug/AP, wikipedia

 

Očekuje da se u prvoj velikoj optužnici nađe dosta onih koji su činili zločine protiv čovečnosti.

 

- Kada se pogleda struktura OVK i koliko su oni imali brigada, kada se podignu optužnice protiv svih komandanata, pa niže rangiranih, pa izvršioca, dolazimo do značajnog broja ljudi - objašnjava predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

 

Specijalni sud za ratne zločine OVK imaće isključivo inostrane sudije, najavio je još 2016. godine specijalni izaslanik EU u Prištini Samuel Žbogar. On je tada, takođe, rekao da će sud popraviti imidž Kosova.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

- Svakako da bi bio poželjan napredak kosovskog društva ako bi ovaj sud uspeo da procesuira sve one koji su odgovorni jer to do sad nismo radili. Bio bi to i značajan korak ka pomirenju Srba i Albanaca jer do pomirenja ne može doći ako procesuiramo samo pripadnike Srpskih snaga bezbednosti.

 

Optužnice će biti podignute samo protiv zločina činjenih u razdoblju od 1998. do 2000. godine. Pitanje je da li treba da budemo zadovoljni time jer dve godine ne obuhvataju sve zločine koje je OVK počinila na Kosovu.

 

- Svakako da ne treba da budemo zadovoljni do kraja, ali bar će se osvetiti zločini iz te dve godine, kada se, između ostalog, dogodio i najveći talas etničkog čišćenja srpskog naroda na Kosovu - zaključuje Drecun.

 

Daljinac baner

 

(J. S/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA