File: Srbija može ubrzano da ide ka EU!

- Nema sumnje da Srbija ima potencijala da se ubrzano kreće na svom putu ka EU. To je ponajpre posledica odlučnosti svih srpskih lidera tokom proteklih godina - kaže evropski komesar za proširenje

  • 1

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da "nema sumnje da Srbija ima potencijala da se ubrzano kreće ka Evropskoj uniji", uz naglasak da je sprovođenje propisa glavni izazov za proces pridruživanja naše zemlje EU.

- Nema sumnje da Srbija ima potencijala da se ubrzano kreće na svom putu ka EU. To je ponajpre posledica odlučnosti svih srpskih lidera tokom proteklih godina da se zemlja pridruži EU, kao i postojećeg konsenzusa u pogledu volje da zemlja uđe u EU - rekao je File.

- Naučili smo u prethodnim proširenjima EU da je glavni izazov u sprovođenju propisa Unije - ističe File i podseća da će proces pregovaranja Srbije sa Briselom "trajati nekoliko godina".

Postoji jedan broj oblasti, kako je ukazao, na koje će Brisel obratiti posebnu pažnju tokom pregovaračkog procesa - pravosuđe i osnovna prava i pravda, sloboda i bezbednost, ali i poljoprivreda i ruralni razvoj, životna sredina i klimatske promene, kao i finansijska kontrola.

- Na kraju, ali ne i najmanje važno, očekuje se da Srbija nastavi da se angažuje u procesu regionalne saradnje i pomirenja, te da nastavi da radi na normalizaciji svojih odnosa sa Kosovom - napominje evropski komesar.

File podseća da će ovog meseca započeti postupak skrininga (analitičkog pregleda zakonodavstva) za sva poglavlja i da će trajati "od 18 do 21 meseca".

Prema njegovim rečima, skrining će omogućiti da "identifikujemo preostale praznine u zakonodavstvu i implementaciji, a Srbiji će pomoći da usvoji neophodne promene".

- Imamo puno poverenje u sposobnost i odlučnost srpske vlade da sprovede neophodne reforme kako bi se ispunili standardi EU u pogledu pravosuđa i osnovnih prava (poglavlje 23), kao i pravde, slobode i bezbednosti (poglavlje 24) - navodi File.

On objašnjava da će, s obzirom na značaj i teškoće u bavljenju zahtevnim kriterijumima koji se moraju primeniti u ova dva poglavlja, ona biti "otvorena među prvima, a zatvorenima među poslednjima".

- Srbija je već ostvarila početne očekivane rezultate u prioritetnim oblastima kao što su pravosudna reforma, reforma Krivičnog zakona i borba protiv korupcije. Sada Srbija mora da nastavi da radi na ovim pitanjima jednako energično i istrajno - poručio je evropski komesar za proširenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trud

    18. septembar 2013 | 10:57

    Pa koliko se izlomismo da sve uradimo sto nam kazu bilo bi glupo da ne udjemo u EU po nekom skracenom postupku. A cini mi se i da ovi iz evrope gotive Vucica. Tako da se nadam da cemo zajahati taj talas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA