Dačić: SPS će podržati smenu Ðilasa

SPS će podržati inicijativu odbornika Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije za smenu gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa, potvrdio je premijer Ivica Dačić

  • 5

Predsednik Vlade Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da će njegova stranka podržati inicijativu odbornika Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije za smenu gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa, dodavši da još nije bilo razgovora o tome ko će biti novi gradonačelnik.

Argumentacija da ovo nije demokratski je suluda, zato što smo i 2008. imali istu situaciju kada je trebalo da upodobimo gradsku vlast republičkoj - rekao je Dačić televiziji B92, podsećajući da su tada socijalisti na zahtev DS odustali od podrške izboru Aleksandra Vučića za gradonačelnika.

- Tada, 2008. godine, imali smo sporazum sa Koštunicom i Vučićem, kada je meni Boris Tadić rekao da ako Dragan Ðilas ne bude gradonačelnik neće biti republičke vlade. Ako je to tada bilo demokratski, zašto bi jedan sličan zahtev za nas danas bio neprihvatljiv -rekao je Dačić.

Posluživši se metaforom, lider socijalista je poručio da će onaj ko se "mačem služio od mača i poginuti".

Dačić je rekao i da je prethodnih meseci, gradonačelnik i lider DS Dragan Ðilas hvalio lidera naprednjaka Aleksandra Vučića i PUPS, a da je njega kritikovao svakom prilikom, pa i kada je reč o dijalogu sa Prištinom.

-Ne znam kako neko podrazumeva da je SPS u obavezi da bilo koga podržava po cenu da ugrožava svoj viši politički interes - rekao je Dačić, i dodao da je zato što je 2008. godine podlegao pritisku DS bio suočen sa višegodišnjom ljutnjom Aleksandra Vučića.

- Ja sam ispao grbav zbog toga što Vučić nije gradonačelnik a oni su između sebe imali korektne odnose - ocenio je Dačić.

Osvrćući se na okončani proces rekonstrukcije vlade, Dačić je rekonstrukciju nazvao "izborima bez izbora", ocenivši da je posledica jasna podela odgovornosti u vladi. Dačić se nakratko osvrnuo i na međusobne polemike i optužbe pojedinih policijskih struktura u tabloidima, poručivši da su to ružne navike koje ne donose nikakvo dobro policiji, ali i da nadležni državni organi treba da reaguju po osnovu tih navoda ukoliko za to ima osnova.

-Policiji bi bilo bolje da ne daje izjave, odnosno treba da poštuju način na koji se daju izjave. Mislim na ceo lanac u policiji i to je manir koji je postojao proteklih decenija. Ili nekog uhapsite ili nemojte da ga blatite - kazao je Dačić, i poručio da sve treba da zabrine to što svako može jednoga dana da bez ikakvog osnova osvane na stranicama tabloida.

Povodom smene prvog čoveka beogradske policije, Dačić je rekao da će poštovati zahteve direktora policije Milorada Veljovića dok god je on na toj funkciji.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hajduk Očagarac

    23. septembar 2013 | 23:07

    Pazi se ti samo Vučka, Dačiću, mani se Đilasa...

  • Zoki

    23. septembar 2013 | 22:15

    Zvali su ga mali Sloba a sada banana

  • Nikola

    23. septembar 2013 | 21:57

    Dačić se mnogo osilio. Drzak, bahat .... on je očiti primer diktatora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA