OPREZ: Tetovaže izazivaju rak!

Stručnjaci se plaše da bi kod ljudi koji imaju veliki broj tetovaža moglo da dođe do nagomilavanja mastila, punog kancerogenih toksina, u ključnim organima u telu

  • 0

Tetoviranje vrlo lako može da izazove rak! Stručnjaci smatraju da nanočestice mastila mogu da uđu u krvotok, akumuliraju se u slezini i bubrezima, i samim tim naruše sposobnost tela za filtriranje otrova. Studije su otkrile da neke boje koje se koriste za tetoviranje sadrže dobro poznate kancerogene materije i zato naučnici apeluju na bolju regulaciju u ovoj oblasti.

Navodno, određene vrste i boje mastila sadrže supstance kao što su kobalt i živa, koje su veoma toksične za ljude. Dezmond Tobin, direktor instituta pri Univerzitetu Bredford u Velikoj Britaniji ističe da su istraživanja pokazala sasvim dovoljno, a to je da su navedene supstance otrovne i pogubne po ljudsko zdravlje.

- Neke boje se prodaju s malo ili bez ikakvih pratećih podataka o proizvodu, tako da njihov sastav ostaje enigma za ljude koji ih koriste - rekao je on.

Jedno istraživanje u Danskoj je pokazalo da su kancerogene hemikalije pronađene u 13 od 21 uzorka mastila koja se najčešće koristi za tetoviranje u Evropi. Stoga stručnjaci osim što upozoravaju na ove činjenice, apeluju i na uvođenje strožih propisa u ovoj oblasti.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA