NE SEDAJTE MAMURNI ZA VOLAN: Opasno je kao da ste mrtvi pijani!

Iako mamurluk saobraćajci ne mogu da izmere na alko-testu, istraživanja pokazuju da se ništa manje nesreća ne dešava ujutro nakon pijane noći, nego u vreme večernjeg provoda

  • 3

Ako ste sinoć u gradu, na slavi ili žurci malo više popili, ali ste se, kako red nalaže, kući vratili taksijem ili vas je neko drugi dovezao, to ne znači da je bezbedno da ovog jutra odmah nakon buđenja sednete u kola. Glavobolja, mučnina i dehidriranost negativno utiču na vaše mentalne sposobnosti, podjednako kao i pod dejstvom alkohola.

Stručnjaci s West England univerziteta testirali su vozačke sposobnosti ljudi koji su već danima trezni, pijanih i mamurnih. Nakon dvadeset minuta simulacije vožnje, mamurni su napravili isti broj saobraćajnih prekršaja kao ispitanici koji su tokom eksperimenta bili pod gasom.

Na primer, uopšte nisu uspevali da drže pravac kretanja u odnosu na put.

- Tokom perioda trežnjenja najviše stradaju refleksi. Mamurna osoba je usporena, manje na oprezu, nedovoljno brzo reaguje u ključnim situacijama i vrlo lako može da izazove nesreću. Zato, upozoravamo ljude da ne sedaju u kola u takvom stanju, jer vožnja za njih i ostale učesnike u saobraćaju predstavlja ogromnu opasnost – upozorio je Kris Olford.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ševarice

    16. decembar 2013 | 12:13

    Pa kad da vozim onda?! Najbolje da vratim ili prodam dozvolu?!

  • ap0calypto

    21. decembar 2013 | 10:41

    jel moguce da pisete ovakve tekstove? svako sa imalo svesti zna da alkohol i voznja ne idu zajedno. oni koji misle da idu, treba locirati ip adresu i oduzeti trajno vozacku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA