ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Ova hrana izaziva rak dojke!

Najnovija italijanska istraživanja pokazala su da između namirnica koje su bogate masnoćama i raka dojke postoji uska veza

  • 0
Rak dojke Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

"Zdravlje ulazi na usta" je čuvena rečenica koju su vam roditelji sto puta ponovili kada ste negodovali oko onoga što je bilo za ručak i niste hteli sve da pojedete iz tanjira. Međutim, najnovije studije pokazuju da pojedina hrana može da ima loš uticaj na vaše zdravlje.

Tačnije, reč je o uskoj vezi između hrane koja je bogata masnoćama i raka dojke koji je uzrokovan estrogen-receptorom, sve češćim oblikom kancera kod žena. Naučnici su istraživali oko 300.000 pripadnica nežnijeg pola u deset evropskih zemalja, nakon čega su došli do zaključka da masna hrana povećava rizik od ovog tipa raka dojke.

Naučnica koja je bila vođa cele studije, Sabina Sijeri, napominje da je ovo istraživanje pokazalo da spoljašnji faktori mnogo više utiču na metabolizam estrogena, nego što se to smatralo ranije.

- Prošle studije nisu uspele da pruže snažan dokaz koji bi podržao tu vezu, jer su se usredsređivale na opšti pojam raka dojke, a ne na određene podtipove - rekla je Sabina Sijeri.

Ona napominje da još mnogo toga mora da se istraži kako bi se potvrdila i dokazala jasna veza između zasićenih masnoća i hormona, a do tada vam neće biti na odmet da u svoju ishranu uvrstite mononezasićene masnoće koje se nalaze u avokadu i maslinovom ulju. Vaše zdravlje će vam na tome svakako biti zahvalno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA