Ovih 10 stvari nemojte da kažete prevarenoj ženi

Žena koja je prevarena je razočarana, ranjiva i definitivno neko ko traži pažnju i podršku. Ono što ćete reći u datom trenutku takvoj osobi je jako važno, a postoje i fraze koje nikako ne smete da prevalite preko usana

  • 1

Preljuba je vrlo škakljiva stvar. Žena koju je muškarac izdao na ovaj način zahteva reči podrške i prijatelje koji će joj pomoći da skrene misli s problema. Ma koliko i vi bili nervozni i izbačeni iz takta zbog onoga što ste čuli i saznali, ne smete sebi da dozvolite da izdušite i u afektu kažete nešto što bi moglo još više da je povredi. Na vama je da držite jezik za zubima, makar kada su sledeće fraze u pitanju, tvrde psiholozi Karen Šerman i Helen Fridman.

Jednom prevarant, uvek prevarant

Možda smatrate da prevarena žena ne treba da veruje čoveku koji joj je bio neveran. No, ova vrsta uopštenog komentara ne ostavlja mogućnost da bi situacija možda mogla da se izgladi. Takvim komentarom ubijate svaku nadu da bi se možda ipak moglo poraditi na odnosu, kaže Šermanova. Umesto toga, radije se usredsredite na osećaje prevarenje žene i pokušajte da razumete bol koju oseća.

Muškarci varaju s razlogom

Ti razlozi variraju od osobe do osobe. Neki varaju jer su nezreli, a neki zbog kompulzivno-seksualnog ponašanja. Međutim, nije na vama da analizirate takvo ponašanje partnera i šta ga je uopšte navelo na tako nešto. Iz ove rečenice žena jedino može da zaključi kako je ona nešto pogrešno uradila ili da je u njenoj vezi nešto nedostajalo, pojašnjava psiholog Helen Fridman. Izbegnite situaciju gde ćete nehotice upreti prstom i nju okriviti je za partnerovu neveru.

Barem nije učinio što je neko drugi

Možda mislite kako ćete oraspoložiti prevarenu ženu tuđom horor pričom koja se čini gora od njene, ali pogrešno mislite. U tim trenucima žena naprosto nije u stanju da mari za ikoga drugoga, tvrdi Šermanova. Priče o sveukupnim krizama i tuđim jadima nisu od pomoći. Umesto toga, radije joj dajte podršku i priznajte kako je njena situacija jedinstvena. Recite joj da ste uz nju i da ima vašu pomoć. Ukoliko ima decu, ponudite se da ih pričuvate i da prespavaju kod vas ukoliko ona želi sa suprugom da razgovara o tome šta im se dogodilo.


Oprosti mu ili zaboravi ga

Katkad tuđa pomoć može da se pretvori u katastrofu. Međutim, oprez je jako bitan, pa sve najpre dobro ispecite pa tek onda recite. Osim toga, ne trčite pred rudu. Ovakvim komentarom ne ostavljate joj vremena da sažme svoja osećanja i da poradi na njima, pojašnjava Šermanova. Sve što treba da uradite je da pokažete brigu i da joj date do znanja kako imate poverenja u nju i to da će sama znati da izabere najbolji put za sebe.

Sumnjala sam

Čak i ako ste zaista znali da suprug ili partner vara vašu prijateljicu ili sestru, ovakav zaključak joj neće pomoći. Štaviše, tim priznanjem postići ćete to da se oseća glupo jer je živela u neznanju, a vas će smatrati nepouzdanom osobom jer joj niste ranije rekli. Umesto da se pravite sveznalica, radije joj pokažite iskrenu brigu oko njene situacije. Recite joj kako vam je žao što prolazi kroz tako tešku situaciju. S druge strane, ako vam se ona nije poverila, već vi sumnjate na to da je on vara, razmislite vrlo dobro hoćete li ili ne te sumnje podeliti s njom. Moglo bi vam se obiti o glavu.

To je loša i laka žena

Sada možda više nego ikad pre želite prijateljici da izmamite osmeh. Fokusiranje na drugu ženu, koja je "odgovorna" za preljubu, može da ima neželjene posledice. Uostalom, problem nije u trećoj osobi, već u odnosu žene i muškarca, savetuje Fridmanova i tvrdi kako situaciji treba pristupiti s tog gledišta. Primedbe na treću osobu najčešće samo dodatno podstiču loše osećaje. Pokušajte da joj vratite samopouzdanje tako što ćete joj reći šta najviše volite i cenite kod nje.

Svi muškarci varaju

Zapravo manje od četvrtine muškaraca koji su u vezama vara svoje partnerke. Osim toga, takva tvrdnja može kod prevarene žene da probudi sumnju da će ikada biti u monogamnoj vezi. To je izjava koja je destruktivna u situaciji koja je ionako zatrovana, pojašnjava Fridmanova. Umesto dolivanja ulja na vatru, umirite je rečima da ćete biti uz nju dokle god se ne oporavi.

(Telegraf.rs/Net.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa Grgic

    30. oktobar 2013 | 10:35

    Zato je najbolja prevara kad niko ne zna da je prevaren,....žena za sva vremena-prevarena žena,......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA