Skupština danas o amandmanima na tzv. zakon o nestalim bebama

Na jučerašnjem sastanku premijerke Ane Brnabić sa roditeljima nestalih beba usaglašena su tri amandmana na predloženi zakon

  • 4
Skupština Srbije Skupština Srbije; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas rad raspravom o amandmanima na Predlog takozvanog zakona o “nestalim bebama koji treba da omogući roditeljima da dođu do istine, a kojim Srbija ispunjava i međunarodne obaveze.

Na jučerašnjem sastanku premijerke Ane Brnabić sa roditeljima nestalih beba usaglašena su tri amandmana na predloženi zakon, a kojim se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su roditelji ukazivali.

Predloženim amandmanima predviđa se formiranje komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Amandmani su jutros prošili kroz nadležne odbore i danas se očekuje njihovo usvajanje, odnosno usvajanje celokupnog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji.

Jedan od razloga za donošenje zakona je i presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je jednoj od porodica povređeno pravo na porodični život.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS 1

    29. februar 2020 | 13:47

    Ko sprečava donošenje obog zakona,koji je potreban a i Evropski sud ih obavezuje,zavladale su u RSrbiji primitivne i zaostale snage,ništa što je progresivno ne može da prođe nego bi se sa verom vratili u srednji vek i sve prema istoku gledaju.

  • Saša

    29. februar 2020 | 10:31

    Spo i vuk i 3.. Poslanika spo će podržati ovaj zakon..

  • Neki tamo

    29. februar 2020 | 10:23

    Bebe ne mogu da nestanu, mogu samo da budu ukradene!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA