≫ 

EKSKLUZIVNE FOTKE IZ BARIJA: Ispovest Zvezdinog navijača koji je navijao sa Čolom i Mimom Karadžićem

Svake godine nova priča, novo podsećanje, na najveći uspeh klupskog fudbala u Srbiji

Većina navijača Crvene zvezde 29. maj obeležava kao crveno slovo u svom kalendaru, jer je najtrofejniji srpski klub na ovaj dan 1991. godine ostvario najveći uspeh u istoriji - pobedio Olimpik iz Marseja i pokorio Evropu.

Tim čiji igrač je koštao više nego cela ekipa Zvezde bio je veliki favorit u Bariju, ali je taktika Ljupka Petrovića da dođe do penala bila ključna ka pokoravanju Evrope. Nakon 120 minuta lavovske borbe, kapiten crveno-belih Stevan Dika Stojanović je odbranio šut Amorosa sa bele tačke, da bi potom Zvezda golovima Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Miodraga Belodedića i Siniše Mihajlovića stigla u situaciju da Darko Pančev odlučuje o trofeju.

''Zlatna kopačka'' Evrope je bio hladnokrvan i Crvena zvezda je tog 29. maja 1991. godine postala šampion Evrope. Kao i protiv Bajerna, tako je i stadion u Bariju eksplodirao. A na stadionu Sveti Nikola bio je, tada golobradi mladić, sada eminentni novinar Radio Televizije Srbije Dušan Albijanić.

Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf
Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf

- Ljubav prema Crvenoj zvezdi datira još od najmlađih dana. Kao klinac putovao sam sa drugarima vozom iz Prištine na utakmice naše Zvezde po celoj Jugoslaviji i svako putovanje je bilo događaj za sebe - započeo je Albijanić priču za Telegraf, da bi se vrlo brzo osvrnuo na jedan od najvažnijih dana u njegovom životu:

- Poseban pečat u mom životu ostavio je trijumf u Bariju daleke 1991. godine. Za bari smo, nas 20-ak, krenuli prvim čarter letom iz Srbije. Tačnije iz Niša. Tamo smo stigli u utorak na sredu oko 01:30 i pošto nigde nije bilo mesta u hotelima, spavali smo na smenu u jednom od parkova. Pokriveni zastavama voljenog kluba pod budnim okom karabinjera.

Iako je istorijska utakmica u Bariju bila pre 24 godine, za Albijanića kao da je odigrana juče.

Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf
Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf

- Sećam se svakog detalja kao i mnogi koji su imali sreće da prisustvuju najvećem događaju u srpskom fudbalu. Teško je izdvojiti neki posebno. Kada je Pančev dao pobedonosni gol zanemeo sam na nekoliko minuta. Ceo svet je bio moj - sa suzama radosnicama u očima prisećao se Albijanić te noći. Nije mogao da sakrije koliko se naježio i sada, da bi potom nastavio svoju priču:

- Taj osećaj se ne može opisati. Hoćeš da vrištiš od sreće, a ne možeš. Hoćeš da kažeš drugarima nešto - ne ide. Jednostavno, ne ide. Grliš se i sa nepoznatim ljudima koje si prvi put video u Bariju. Bujica emocija sreće, jer je tvoja Zvezda šampion Evrope. I ponosan sam zbog toga. I dan-danas svakog 29. maja odgledam tu antologijsku utakmicu.

Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf

Za kraj razgovora, Albijanić je otkrio i ko je od poznatih ličnosti tadašnje Jugoslavije bio u Bariju.

- Družili smo se sa Zvezdašima iz celog sveta. Tamo su, između ostalih, bili Zdravko Čolić, Mima Karadžić, Miroslav Ilić...I Svi smo imali samo jednu želju - da osvojimo ''ušati pehar''.

Život je tako uredio da Albijanić i danas redovno prati Crvenu zvezdu kao profesionalni novinar. Kada zasluži, tu je da hvali. Međutim, isto tako ume da bude i veliki kritičar kada crveno-beli slabo igraju.

Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf
Foto: Privatna arhiva/Telegraf Foto: Privatna arhiva/Telegraf

Podsetite se još jednom i penala nakon kojih se Crvena zvezda popela na krov Evrope...

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đomla CZ

    29. maj 2015 | 08:13

    29.05.1991. dan,kada je zauvek podvučena,ta večita ganica - međa,između nas i vas !!!

  • Pirke

    29. maj 2015 | 08:20

    Hvala ti Zvezdo za taj dogadjaj

  • Veljko

    29. maj 2015 | 08:17

    Zvezda to je tim, sto se voli srcem svim , bila prva ili ne ja volim je!!! Jer ja sam zvezdas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA