FUDBAL JE BIO JAČI: Britanci i Nemci ostavili puške, uzeli loptu i odigrali istorijski meč u jeku rata (VIDEO)

Prošla je tačno 101 godina od čuvene Božićne utakmice "na ničijoj zemlji"

  • 0

 

Decembra 25, 1914. godine fudbal je bio jači do tada najvećeg rata koji je do tada pogodio svet.

 

Nemci i Britanci su se prvo gledali preko nišana, a onda se okupili oko lopte.

 

Prošle godine je obeleženo sto godina od utakmice "na ničijoj zemlji", koja je odigrana na dan Božića po gregorijanskom kalendaru, kod francuskog grada Frajlingena.

 

>>> BOŽIĆ 1914, ZAPADNI FRONT: Priča o primirju u 6 slika koje prikazuju svu besmislenost rata (FOTO)

 

Golovi su bili između jakni vojnika, dok su rovovi bile klupe sa rezervnim igračima.

 

Zvaničnog primirja između dve zaraćene strane tada nije bilo, ali gomila fotografija i istorijskih zapisa dokazuju da se neverovatan meč u jeku Prvog svetskog rata zapravo odigrao.

 

Englezi, koji su u domovini imali registrovanih 5.000 fudbalera, poneli su lopte sa sobom, misleći da rat neće trajati dugo i da će imati vremena da se rekreiraju igrom kojom je cela Engleska bila zaluđena.

 

 

Detalje o utakmici je otkio Per Termenius u knjizi "No Man's Land at Christmas". Navodno, sve je krenulo slučajno na Božićno jutro, i to od strane Nemaca.

 

Čuli su ih britanski vojnici kako pevaju božićne pesme, pa su zapevali i oni.

 

- Hej vi, odakle ste - pitao je jedan nemački vojnik Britance, a jedan je odgovorio: Dođi da vidiš.

 

Smeh, pa izlazak iz rovova.

 

- Izašli smo iz rovova i videli nemačkog vojnika kako šutira loptu. Nismo se ni snašli i već smo svi igrali fudbal - otkrio je u vojnom dnevniku Johan Niman, zapovednik 133. britanskog saksonskog puka.

 

Zna se da se igrao fudbal, ali se ne za ko je pobedio. Navodno, bilo je više mečeva, a u obe "reprezentacije" igrao je po jedan profesionalni fudbaler.

 

 

Na Zapadnom frontu se za ceo događaj brzo pročulo, i pretpostavlja se da je primirje zavladalo na dve trećine fronta. Državnicima se to nije svidelo, pa su neki čak i razrešeni dužnosti.

 

Primirje je završeno tako što je kapetan Stokvel ispalio tri metka u vazduh, a odmah zatim je to uradio i nemački "kolega".

 

Samo četiri meseca nakon božićne utakmice na "ničijoj zemlji", svi vojnici bataljona Roberta Hamiltona umrli su nakon nemačkog napada bojnim otrovom.

 

Evo kako je na stogodišnjicu utakmice britanski lanac prodavncina "Sainsbury's" napravio reklamu inspirisanom neverovatnim događajem iz 1914:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA