PREŽIVESMO LETONCE: Srbija ide u drugu fazu posle drame! (VIDEO) (FOTO)

Najbolji košarkaši Srbije su u teškoj utakmici sa 80:71 pobedili Letoniju i sada su sigurni da će drugi deo Evrobasketa igrati u Ljubljani

  • 10

Uprava Košarkaškog saveza Srbije već može da sređuje smeštaj u Ljubljani, dok će se u prestoni grad Slovenije reprezentativci preseliti sa četiri boda (pod uslovom da ne bude nikakvih velikih iznenađenja u B grupi). Izabranici Dušana Ivkovića pobedili su Letoniju sa 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:19). Iako nisu briljirali, iako su ponovo pokazali mnogo nedostataka u igri, disertacija kapitena Nenada Krstića na temu "napad centra protiv zone", u prvih osam minuta meča, utabala je put do trijmfa kojim je ispunjen prvi cilj.

Krle je u 8. minutu imao 13 poena (2sk, 1as), dok je za malo više od tri minuta Katić upisao devet. Solidnih 13 razlike s kraja prve deonice i pored nekoliko minuta loše igre, igre sa dosta soliranja, pretvoreno je u "komfornu" razliku koju je, ruku na srce, Letonija ozbiljno ugrožavala trojkama Janičenoksa i Blumsa.

Letonija je (ne)rezonskim šutevima prišla na 63:65, a onda se, pretpostavljamo, dogodio prelomni trenutak... Marković je ukrao loptu Janičenoksu i lako poentirao. U sledećem napadu je Kristaps pogrešio u dodavanju, da bi Bogdanović trećom trojkom vratio rezliku na 72:63.

Sve u svemu, pobeda se piše, ali je jasno da sa ovolikom trajektorijom u igri ne možemo da se kladimo da ćemo sigurno proći u četvrtfinale!

Nenad Krstić je meč završio sa 25 poena (5sk, 2as), dok je Katić dao 11. Valja istaći i 11 skokova Nikole Kalinića, ali i tri trojke Bogdanovića.

Srbija - Letonija 80:71

SRBIJA:

Nedović 9, Nemanja Krstić 4, Micić, Bogdanović 9 (3as), Bjelica 11 (5sk), Marković 9, Kalinić 2 (11sk), Gagić, Nenad Krstić 25, Anđušić, Katić 11, Štimac.

LETONIJA:

Meiereš 10, Mejeiris 5, Freimanis, Blums 12, J. Beržins, Bertans 13, Kuksiks 1, Skele 2, Janičenoks 18, Strelnieks, K. Beržins 9, Šelakovs.

GRUPA B (Jesenice):

BiH- Makedonija 62:54

Srbija - Letonija 80:71

Litvanija - Crna Gora 77:70

TABELA:

Srbija 3/1, Litvanija 3/1, BiH 2/2, Letonija 2/2, Makedonija 1/3, Crna Gora 1/3.

Ovde možete pratiti tok utakmice u Jesenicama:

Košarkaši Srbije su meč počeli trojkom Bogdanovića, trojkom koja nas protiv Makedonije nije služila. Brzi Letonci su u prvih pet minuta bili samo brzi i ništa više. Odlično su čuvani, dok njihovu zonu na početku lako rešava Krstić. Naš kapiten je postigao devet poena u prva 4. minuta.

Na isteku 4. minuta Bogdanović je ostao na parketu. Naime, okliznuo se i iskrenuo zglob, ali se brzo pridigao... Srbije je pogodila prvih šest šuteva...

Bjelica je u 8. minutu napravio drugu grešku, pa ga je Duda zamenio Raškom Katićem. Šteta, pošto je i on brzo napravio dva faula. Prodorom Srbija "razbija" zonu protivnika. Katić ima brzih 7 poena...

Krstić 13, Katić 7 (2sk), Bogdanović 3, Bjelica 3, Marković 2, Kalinić (3sk).

KRAJ 1/4

Letonci su se "probudili" u početku druge deonice. Izgubili smo kontrolu skoka, a u napadu se čini da svi žele da pokažu koliko znaju. Individualne akcije ne donose rezultat, a posle tri minuta Letonija vodi 10:4.

Duda je "potrošio" prvi tajm-aut da bi smirio igrače pošto nema "laso" u rukama. Posle 13 poena u prvih 8. minuta u 14. se na parket vratio Nenad Krstić. Uspostavio je "red" kapiten, ali je Duda malo kasnije tražio još jedan odmor da bi dao dodatna uputstva. Pre svega ona koja se odnose na odbranu.

U drugoj četvrtini smo odigrali "anemično", ali Letonci nisu iskoristili mnoge greške Srbije. Duel protiv Letonije ceo život će pamtiti i Nemanja Krstić kome je minut i 18 sekundi pre kraja druge četvrtine dao šansu. Samo nekoliko sekundi Nemanja je postigao trojku.

Najefikasniji u našem timu je i dalje Krstić sa 13 (3sk). Katić ima 9, Bjelica 5, Kalinić 2 (6sk).

POLUVREME

Razlika sa kojoj smo počeli drugi deo meča održavali smo kako-tako do kraja treće deonice. Međutim, deluje da je na parketu jedna priča s kapitenom, a druga bez njega. Kalinić i Marković su momci od "zadatka", ali u napadu Krstić (21p) donosi "mir" koji nemamo bez njega. Usput, Letonci ne odustaju. Nikada.

Janičenoks je trojkom dva minuta pre kraja smanjio na 46:50, a zatim i na 49:52. Za razliku od njih, posle prve trojke Srbija je promašila osam vezanih - 1/9!

Stigla je Letonija na -1 (51:52), a onda je Nedović (7p) pogodio trojku za 55:51, da bi tačku trojkom uz zvuk sirene pogodio Bogdan (6p).

KRAJ 3/4

Polsednja deonica donela je, bar što se tiče našeg protivnika, očekivanu igru. Janičenoks i Blums, pre svih, šutirali su sa svih pozicija, sa i bez rezona. Nešto su pogodili, nešto ne, ali su u 36. minutu prišli na 63:65. Da najiskusniji košarkaš nije izgubio loptu, to jest da mu je Marković nije ukrao i lako poentirao verovatno bismo imali drugačiju završnicu. Istina, Kristaps je odmah i "prodao" još jednu loptu, a poklom je trojkom Bogdanović pretvorio u plus devet. Plus devet za mirniju završnicu.

Nemanja Nedović i Stefan Marković su jednom od retkih kontri stavili tačku na meč. Srbija je pobedila sa 80:71.

KRAJ

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA